Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Regióny

Zjazdnosť ciest v Košickom kraji komplikuje poľadovica

Na snímke poľadovica na aute v Poprade – Matejovciach 8. februára 2021. Foto: TASR – Kristína Mayerová

Keďže posypovú soľ zmýval dážď, cestári mohli na niektorých úsekoch aplikovať iba inertný materiál.

Košice 8. februára (TASR) – Na cestách Košického samosprávneho kraja (KSK) sa od nedele (7. 2.) tvorí poľadovica, na niektorých úsekoch ciest platia naďalej dopravné obmedzenia. V okrese Spišská Nová ves robia problémy aj padajúce stromy.

"Konkrétne na ceste II/546 Hnilíčk – Švedlár spadlo na cestu niekoľko stromov, ktoré už odstraňujúci hasiči. Cesta je prejazdná, no treba na nej zvýšiť pozornosť. V obci Hnilčík spadol na cestu elektrický stĺp, dopravu tu riadi polícia," uviedla pre TASR hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Aktuálne sa poľadovica stále tvorí na cestách II. a III. triedy v okrese Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice-okolie. Cesty v Košickom kraji sú mokré, lokálne sa na nich môže tvoriť aj poľadovica či kašovitý sneh. V teréne sú naďalej všetky mechanizmy krajskej správy ciest, ktoré pracujú na zjazdnosti ciest.

Obojstranný zákaz vjazdu pre nákladné autá nad 3,5 tony platí od nedele na ceste I/16 medzi obcami Dobšiná a Dobšinská ľadová jaskyňa. Cesta medzi Smižanmi a Spišským Štvrtkom je už aktuálne prejazdná, rovnako je prejazdný aj Folkmársky kopec. V okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica a Košice-okolie je vyhlásený I. situačný stupeň, na cestách II. a III. triedy sa môže naďalej tvoriť poľadovica. Horské priechody Soroška a Dargov sú prejazdné, vodičov však cestári upozorňujú, aby prispôsobili jazdu stavu vozovky.

"Správa ciest Košického samosprávneho kraja od nedele posypala 470 kilometrov ciest a minula takmer 900 ton posypového materiálu. Krajskí cestári absolvovali 178 výjazdov, najhoršia situácia bola na Spiši, kde na celom území okresov Spišská Nová Ves a Gelnica spôsoboval problémy mrznúci dážď. Pre poľadovicu mali problém dostať sa na niektoré úseky aj mechanizmy Správy ciest KSK," doplnila Terezková. Keďže posypovú soľ zmýval dážď, cestári mohli na niektorých úsekoch aplikovať iba inertný materiál.