Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Kuchári bez hraníc varia vo Vyšnom Nemeckom počas svojich dovoleniek

Na snímke utečenci z Ukrajiny jedia v záchytnom stanovom tábore na slovenskej strane pri hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom, 6. marca 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Sú neoceniteľnou pomocou, skonštatoval prezident Aregala Slovensko Marek Mrúz.

Vyšné Nemecké 10. marca (TASR) – Členovia združenia Aregala Slovensko – kuchári bez hraníc, ktorí na hraničnom priechode Vyšné Nemecké od 1. marca poskytujú vojnovým utečencom z Ukrajiny ako jediní teplú stravu, si pre naplnenie svojej charitatívnej misie vyberajú dovolenky. Fungujú bez pomoci štátu, z vlastných prostriedkov a tiež vďaka sponzorskej a dobrovoľníckej pomoci. TASR o tom informoval prezident Aregala Slovensko Marek Mrúz.

"Ľudia cez hranice prechádzajú 24 hodín denne a mnohí majú aj špecifické stravovacie požiadavky z náboženských či zdravotných dôvodov. Pestrú paletu našich jedál preto pravidelne obmieňame a dopĺňame aj napríklad kvalitnými vegetariánskymi jedlami," priblížil. Bezmála 1000 porcií jedál, ktoré Kuchári bez hraníc utečencom, ale aj dobrovoľníkom denne vydajú, tvoria desiatové polievky, guláš, cestoviny, rizotá či perkelty.

Profesionálnym kuchárom, ktorí do Vyšného Nemeckého prichádzajú v rámci svojich dovoleniek z rôznych častí Slovenska, na mieste pomáhajú dobrovoľníci, fungujú najmä vďaka sponzorom. "Sú neoceniteľnou pomocou. Pomáhajú nám zabezpečiť kvalitné suroviny v potrebných objemoch," skonštatoval Mrúz. Myslí si, že štát dosiaľ v tomto smere nevyvinul žiadnu aktivitu.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková, prevádzku poľných kuchýň na hraničných priechodoch sú pripravené zabezpečiť Ozbrojené sily (OS) SR. "V prípade akútnej potreby je rezort obrany pripravený pozitívne reagovať na požiadavku relevantného riadiaceho orgánu, ktorým je v tomto prípade Ministerstvo vnútra SR, a vykonávané úlohy prioritizovať v zmysle stanovených požiadaviek," ozrejmila hovorkyňa. Pripomenula pritom, že OS SR majú momentálne nasadené svoje dostupné sily a prostriedky na plnenie rôznych úloh, tak v súvislosti s obranou a bezpečnosťou SR a jej občanov, ako aj s vojnou na Ukrajine.