Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Kuchárska kniha prinesie zabudnuté recepty na ľudové jedlá

V knihe bude recept aj na nitriansku klobásu Foto: TASR/Henrich Mišovič

Kniha je vyvrcholením festivalu kultúrnych a gastronomických tradícií Euroregiónu Váh – Dunaj – Ipeľ.

Nitra 23. augusta (TASR) – Recepty na prípravu tradičných ľudových špecialít z rôznych regiónov Nitrianskeho kraja bude obsahovať nová publikácia, ktorá je vyvrcholením Festivalu kultúrnych a gastronomických tradícií Euroregiónu Váh – Dunaj – Ipeľ. Úlohou projektu financovaného z fondov Európskej únie (EÚ) je propagácia kultúrnych a gastronomických tradícií v mestách a obciach nitrianskeho regiónu. Projekt realizuje Regionálne združenie Váh-Dunaj-Ipeľ (RZ VDI), ktoré do festivalu zapojilo 13 miest a obcí.

"Do projektu sme zahrnuli rôzne akcie, ktoré sa v priebehu roka venujú buď uchovávaniu a prezentácii vlastných ľudových tradícií, alebo tradičných gastronomických pochúťok. Celkovo sme podporili 14 podujatí, ktoré sa začali v apríli a potrvajú až do novembra," informoval riaditeľ RZ VDI Daniel Balko.

Prvým podujatím, ktoré sa v rámci projektu realizovalo, bolo stavanie mája v obci Nesvady. Neskôr to bolo otvorenie Vínnej uličky v Nitre, veľký júnový vínny a gastronomický festival na Svätoplukovom námestí v Nitre, Dni Mosta priateľstva v obci Búč, augustový Rybací piknik v Leviciach, jesenné Víne korzo v Komárne, Oberačkové slávnosti vo Svätom Petre či Deň ruží v Nitrianskych Hrnčiarovciach. Kalendár kultúrnych a gastronomických podujatí uzavrie klobásový festival Klobfest v Nových Zámkoch.

Vyvrcholením projektu bude vydanie kuchárskej knihy, ktorá bude obsahovať najchutnejšie tradičné jedlá z Nitrianskeho kraja. "Dohodli sme sa s každým, kto sa zapojil, aby nám poslal fotografiu a postup pri príprave vybraných špecialít. Budú tam teda obrázky jedál a recepty, z ktorých mnohé už pomaly upadajú do zabudnutia, od rôznych koláčov, závinov, polievok až po vynikajúce klobásy. Zatiaľ nám chodia naozaj zaujímavé recepty, napríklad na prípravu kohútieho paprikáša, či na koláče s červenou paprikou," uviedol Balko.

Kuchárka má vyjsť koncom roka v náklade približne 1000 kusov. Distribuovať sa bude do turistických informačných kancelárií a kníhkupectiev. Projekt Festival kultúrnych a gastronomických tradícií sa realizoval v rámci Systému podpory euroregionálnych aktivít, z ktorého sa RZ VDI podarilo získať prostriedky vo výške 17.570 eur. Celkové náklady naň dosiahnu sumu 19.550 eur.