Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Hlavnú cenu Grand Prix BIB 2021 získala Španielka

Na snímke diela víťazky Grand Prix BIB 2021 Eleny Odriozola zo Španielska za ilustrácie v knihe Zvláštne pocity počas otvorenia súťažnej prehliadky originálov ilustrácií kníh pre deti Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) 2021. V Bratislave 15. októbra 2021. Foto: TASR Dano Veselský

Ilustrácie v podobe čierno-bielej ceruzkovej kresby sú vo forme štvorčekov, ktorých je 16 na jednej strane, je to momentálne moderný picture book uviedla vedúca sekretariátu BIB Viera Anoškinová.

Bratislava 15. októbra (TASR) – Bratislava je opäť centrom svetovej detskej ilustrácie. Výstavu 28. ročníka Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) otvorili v piatok na Bratislavskom hrade. Do 9. januára ponúka prehliadku toho najlepšieho, čo vzniklo v detskej ilustrácii za posledné dva roky. Na tlačovej konferencii vyhlásili tiež laureátov ocenení BIB 2021. Hlavnú cenu Grand Prix získala Elena Odriozola zo Španielska.

"Porota po prvý raz v histórii hodnotila prihlásené diela on-line, ale zostava poroty je špičková, predsedal jej prezident IBBY Mingzhou Zhang," uviedla pre TASR generálna komisárka a predsedníčka Medzinárodného komitétu BIB Zuzana Jarošová. Aj tento rok podľa nej prišla na BIB silná kolekcia od ilustrátorov z Južnej Kórey, Japonska, Iránu, Ruska, Francúzska, Španielska i Číny. Medzinárodná porota zložená z odborníkov z oblasti knižnej kultúry udelila ceny najlepším ilustrátorom – Grand Prix, päť zlatých jabĺk, päť plakiet a čestné uznania vydavateľstvám.

Najvyššie ocenenie dostala Elena Odriozola zo Španielska za ilustrácie v knihe Zvláštne pocity. "Ilustrácie v podobe čierno-bielej ceruzkovej kresby sú vo forme štvorčekov, ktorých je 16 na jednej strane, je to momentálne moderný picture book, obrázková knižka, ktorá nie je postavená na texte, ale obrázkoch, to možno zaujalo porotu, lebo je to pomerne trendová záležitosť," povedala pre TASR vedúca sekretariátu BIB Viera Anoškinová.



Víťazmi ceny Zlaté jablko BIB 2021 sú Myung Ae Lee z Kórejskej republiky, trojica mexických ilustrátorov Amanda Mijangos, Armando Fonseca, Juan Palomino, ďalej Sylvie Bello z Francúzska, ruské ilustrátorské dvojičky Anna & Varvara Kendel a Chao Zhang z Číny. Cenu Plaketa BIB 2021 dostali Ghazal Fatollahi z Iránu, Mamiko Shiotani z Japonska, Mohammad Barangi Fashtami z Iránu, Dale Blankenaar z Južnej Afriky a Armando Fonseca z Mexika.

Na BIB 2021 tradične udelili aj neštatutárne ceny. Cenu detskej poroty získala Fabienne Delacroix z Francúzska, Cenu primátora Bratislavy Zuzana Bočkayová Bruncková a Cenu Poštovej banky Jana Kiselová-Siteková.

Na tohtoročné bienále originálov ilustrácií kníh pre deti sa prihlásilo takmer 380 ilustrátorov zo 42 krajín, ktorí zaslali vyše 2700 ilustrácií a takmer 500 kníh. Súčasťou BIB 2021 je tradične výstava držiteľa ceny Grand Prix BIB z predchádzajúceho ročníka a držiteľov Cien H. CH. Andersena za ilustráciu a literatúru. Návštevníci Bratislavského hradu si tak môžu pozrieť aj kolekciu ilustrácií Hassana Mousaviho z Iránu (Grand Prix BIB 2019), Albertine zo Švajčiarska (Cena H. CH. Andersena 2020 za ilustrácie) a knižné publikácie Jacqueline Woodson z USA (Cena H. CH. Andersena 2020 za literatúru). Slovensko je zastúpené prostredníctvom kolekcie ilustrácií Boženy Plocháňovej.

Na snímke ocenenia Grand prix Plaketa BIB 2021, Zlaté jablko Plaketa BIB 2021 a Plaketa BIB 2021 počas otvorenia súťažnej prehliadky originálov ilustrácií kníh pre deti Bienále ilustrácií Bratislava (BIB) 2021. V Bratislave 15.októbra 2021.
Foto: TASR Dano Veselský


Súčasťou podujatia budú tiež tvorivé dielne, besedy s tvorcami, ilustrátormi a spisovateľmi, rôzne aktivity pre najmenších. V príručnej knižnici si návštevníci môžu zalistovať v súťažných knižných tituloch.

Hlavným organizátorom podujatia je Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti. Bienále sa koná pod záštitou UNESCO a Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY) s podporou Ministerstva kultúry SR. Záštitu nad BIB 2021 prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.