Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Tržby Divadla Andreja Bagara v Nitre sa pre pandémiu prepadli o 80 %

Na archívnej snímke prehliadka priestorov DAB. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa riaditeľa DAB Jaroslava Dóczyho je pozitívne, že sa vstupenky na predstavenia opäť predávajú a diváci sa do divadla vrátili. Pandémia však zmenila ich zvyky.

Nitra 20. júna (TASR) - Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre má za sebou náročnú sezónu, ktorú negatívne poznačili pandémia ochorenia COVID-19 i súčasný prudký rast cien energií a inflácia. Podľa riaditeľa DAB Jaroslava Dóczyho sa však divadlu aj napriek komplikáciám podarilo úspešne dokončiť všetky plánované projekty i alternatívne a online aktivity počas čiastočných i úplných lockdownov.

DAB sa ešte na začiatku aktuálnej divadelnej sezóny podarilo uviesť premiéru výpravného muzikálu Jozef a jeho zázračný farebný plášť, ktorý pripravovalo dva roky. "Tešíme sa, že má vysokú návštevnosť i tomu, že sa nám podarilo niečo nové, predstavenie so živým orchestrom, s deťmi, so zbormi. Vydaril sa nám aj projekt, ktorý si pripravili sami herci, a to je inscenácia Nádej zomiera posledná i komédia Láska, sex a dane, ktorú sme plánovali uviesť ešte v predchádzajúcej sezóne. Vydareným projektom je aj autorská inscenácia Kutlochy. Rozpráva príbehy ľudí, ktorí bývali v legendárnej ubytovni patriacej divadlu 70 rokov," uviedol Dóczy.

Zároveň pripomenul, že divadlo musí stále zápasiť aj s finančnými problémami, ktoré spôsobili COVID-19 i súčasný rast cien. Pre pandémiu muselo byť divadlo veľkú časť sezóny zatvorené, tržby sa tak oproti plánom prepadli o 80 percent. "A to v čase, keď nám náklady stúpajú tak, že peniaze, ktoré sme mali na energie naplánované na celý rok, sme minuli za dva mesiace. Nechceme ísť však cestou zdražovania vstupeniek. Jediným riešením sú naše vlastné tržby, a pokiaľ tie sú a diváci k nám chodia, tak sa so súčasnou zložitou dobou vieme vyrovnať. Aj preto som rád, že posledné mesiace hráme pre plné sály," skonštatoval Dóczy.

Podľa jeho slov je pozitívne, že sa vstupenky na predstavenia opäť predávajú a diváci sa do divadla vrátili. Pandémia však zmenila ich zvyky. "V minulosti si kupovali vstupenky aj niekoľko mesiacov dopredu. Teraz po skúsenostiach so zrušenými predstaveniami či už pre lockdowny alebo ochorenia hercov sú opatrnejší. Nákup vstupeniek si diváci nechávajú na poslednú chvíľu alebo až na deň, keď sa predstavenie koná. Prvoradé však je, že k nám chodia, pretože len vďaka vlastným tržbám dokážeme fungovať aj v týchto neľahkých časoch," dodal Dóczy.