Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Múzejníci diskutovali v B.Bystrici o príprave nového múzejneho zákona

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Hlavným poslaním zväzu je reprezentovať múzeá, presadzovať, obhajovať a rozvíjať ich spoločné práva a záujmy, ako aj podporovať múzejníctvo na Slovensku.

Banská Bystrica 15. novembra (TASR) – O príprave nového múzejného zákona, ale aj o myšlienke vytvorenia jednotného sprievodcu pre múzeá na Slovensku, diskutovali účastníci 32. valného zhromaždenia Zväzu múzeí na Slovensku (ZMS), ktoré sa v utorok uskutočnilo v Banskej Bystrici. Ako TASR informoval Ivan Baláž, člen Predstavenstva ZMS, zúčastnilo sa na ňom 110 delegátov zo 43 členských múzeí.

Okrem správ o činnosti a hospodárení ZMS od posledného valného zhromaždenia v minulom roku si účastníci vypočuli aj informácie o činnosti odborných komisií, ako sú etnologická, prírodovedná, literárna a hudobná, komisií pre výchovu a vzdelávanie v múzeách, pre zbierky dejín vedy a techniky či pre odborné múzejné činnosti. Delegáti schválili program činnosti a návrh rozpočtu ZMS na nasledujúce obdobie a hovorili aj o výhľadoch, súčasných výzvach a zásadných otázkach múzejníkov a múzeí u nás.

ZMS bol založený v roku 1990 ako profesijné záujmové združenie múzeí v SR so sídlom v Banskej Bystrici. Hlavným poslaním zväzu je reprezentovať múzeá, presadzovať, obhajovať a rozvíjať ich spoločné práva a záujmy, ako aj podporovať múzejníctvo na Slovensku.