Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Kunešovčania museli dlhé roky chodiť telefonovať na kopec za dedinou

Podľa slov starostu Kunešova Jána Ihringa sú už ľudia v obci so signálom spokojní, no trápi ich ešte signál pevnej linky.

Kunešov 11. mája (TASR) - Kunešovčanov (okres Žiar nad Hronom) trápil zlý mobilný signál dlhé roky. V obci mali problém aj s internetom. Na konci minulého roka sa to však podarilo vyriešiť.

Ako uviedol starosta obce Ján Ihring, vždy keď zazvonil telefón, museli obyvatelia utekať na kopec za dedinou, či na blízky svah, aby mohli vôbec telefonovať. "Priamo v dedine bol signál v obci zlý. Na druhej strane som však ja napríklad aj kvôli behaniu na kopec schudol," doplnil s tým, že problém nebol len s mobilným signálom, ale aj s internetovým pripojením. "Kvôli posielaniu dokumentov, napríklad výkazov do poisťovne, sme museli chodiť do susednej dediny a e-mailovú poštu mi naťahovalo aj niekoľko hodín," vysvetlil.

Problém s internetovým pripojením vyriešila v obci minulý rok jedna firma, ktorá tu nainštalovala stožiar. "Následne som aj osobne žiadal operátorov, aby na tento stožiar nainštalovali svoje zariadenie. Pomohol až Orange, ktorý v decembri minulého roka zabezpečil pokrytie mobilným signálom," doplnil Ihring. Alexandra Piskunová z uvedenej spoločnosti vysvetlila, že firma minulý rok v obci nainštalovala tzv. repeater, teda opakovač signálu, čím sa výrazne zlepšilo pokrytie signálu v obci. "Sme radi, že to občania aj reálne zaznamenali a vďaka posilnenému signálu môžu naše služby naplno využívať," doplnila.

Hovorca pre technológie a siete Slovak Telekom (ST) Tomáš Palovský sa na margo signálu v obci vyjadril, že ST pokrýva GSM sieťou 98,9 % populácie a 90,6 % územia Slovenskej republiky. "Nepokryté alebo slabšie pokryté ostávajú len tie lokality, na ktorých je pokrytie ťažko realizovateľné z geografického dôvodu, alebo vzhľadom na prevádzkový potenciál nedáva ekonomický zmysel. Pri pokrývaní miest signálom sa prihliada na efektívnosť a rentabilitu výstavby jednej alebo viacerých základňových staníc," doplnil.

Hovorkyňa s.r.o. Telefónica Slovakia Martina Jamrichová uviedla, že spoločnosť Kunešov na svojej mape eviduje, no v krátkodobom horizonte sa žiaľ obec nenachádza na zozname obcí, ktorých sa pokrývanie ich sieťou týka.

Podľa slov starostu Kunešova sú zatiaľ ľudia v obci so signálom spokojní, no trápi ich signál pevnej linky. V obci totiž býva veľa starších občanov, ktorým z času na čas treba volať sanitku. Samospráva už posielala aj žiadosti na vyriešenie tohto problému, zatiaľ im však nebolo vyhovené.