Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

V Kurimanoch sa zrútil betónový most, pribudla už štvrtá obeť

Zrútený betónový most vo výstavbe pri obci Kurimany, okr. Levoča, 2. novembra 2012. Foto: TASR/ Oliver Ondráš

Je ňou pacient, ktorého letecky previezli do košickej nemocnice. Na miesto nešťastia prišli ministri Kaliňák a Zvolenská.

Bratislava/Kurimany 2. novembra (TASR) - Pri obci Kurimany, okr. Levoča, sa dnes okolo 14.30 h. zrútil most vo výstavbe.

TASR to potvrdil hovorca krajského Hasičského a záchranného zboru v Prešov Peter Kovalík.

Nešťastie si vyžiadalo 4 obete a 14 zranených



Na následky ťažkých zranení, ktoré utrpel pri dnešnom páde časti diaľničného mosta vo výstavbe pri Kurimanoch v okrese Levoča, zomrel pacient, ktorého letecky previezli do košickej nemocnice. Napriek urýchlenej operácii mu už lekári Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) nedokázali pomôcť. TASR to potvrdila hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

"Po prevoze bol v kritickom stave, podľahol následkom ťažkých zranení," uviedla hovorkyňa. Najvážnejšie zranenia mal muž na hlave a bruchu. Vrtuľník priviezol do UNLP 40-ročného pacienta, ktorého v bezvedomí vyslobodili hasiči z trosiek, informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe Sylvie Galajda.

Počet smrteľných obetí tragédie tak stúpol na štyri. Ďalších 14 ľudí je zranených, sú hospitalizovaní v nemocniciach v Levoči, Poprade a Spišskej Novej Vsi.

Zranených rozviezli do okolitých nemocníc


Popradská nemocnica prijala dvoch ťažko zranených pacientov. "Jeden je hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, druhý na traumatologickom oddelení. Obidvaja pacienti sú v stabilizovanom stave a nie sú ohrození na živote," uviedol pre TASR riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč.

Do Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Levoči previezli štyroch pacientov, potvrdila TASR hovorkyňa nemocnice Marta Csergeová. "Momentálne sa im venuje celý tím lekárov, ďalšie informácie poskytneme po vykonaní diagnostických úkonov," povedala.

Nemocnica v Spišskej Novej Vsi prijala šiestich pacientov. "U jedného sme diagnostikovali ťažšie poranenie driekovej chrbtice, avšak bez ochrnutia, ostatní utrpeli ľahšie zranenia ako poranenie hrudníka, odreniny a rezné rany. Všetci pacienti sú pri vedomí a v stabilizovanom stave," povedala Veronika Deckerová, hovorkyňa spoločnosti Svet zdravia, ktorá prevádzkuje nemocnicu.

Do nemocnice v Prešove napokon oproti pôvodným informáciám bezprostredne nepriviezli nikoho. "Krajské operačné stredisko nás pripravovalo pôvodne na 15 pacientov, ktorí potenciálne mohli byť hospitalizovaní v prešovskej nemocnici, situácia sa vyriešila tak, že jednotlivé stavy sú riešené v priľahlých nemocniciach," uviedla pre TASR hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J.A Reimana Prešov Renáta Cenková. Do Prešova by mal byť podľa nej napokon prevezený len jeden pacient, ošetrený pôvodne v Levoči, a to kvôli špecializovanému výkonu.



Kaliňák: Príčinou nešťastia je zrejme kolaps oceľových skruží


Príčinou dnešného zrútenia časti diaľničného mosta vo výstavbe pri obci Kurimany (okres Levoča) bol podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka pravdepodobne kolaps oceľových skruží. "Ja verím, že nedošlo k nejakému šetreniu na nesprávnom mieste, to by bola asi absolútne najväčšia katastrofa," skonštatoval šéf rezortu, ktorý prišiel aj na miesto nešťastia.



NDS sa k príčinám nešťastia vyjadriť nechcela


Hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcel Jánošík sa nechcel k možným príčinám nešťastia vyjadrovať s tým, že je to predmetom vyšetrovania.

Minister vnútra v súvislosti s nešťastím vyzdvihol prácu záchranných zložiek. Na mieste zasahovali hasiči z Levoče, Behároviec, Popradu, Spišskej Novej Vsi, Prešova a Košíc. Pomôcť im prišla aj záchranná brigáda z Humenného a mechanizovaný prápor z Prešova.




Zvolenská navštívila zranených


Pozitívne hodnotila prácu záchranárov aj šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská, ktorá tiež prišla na miesto udalosti a navštívila aj nemocnice so zranenými. Priblížila, že v súvislosti s udalosťou zasahovali dve operačné strediská záchranárov a záchranky z dvoch krajov. Na mieste bolo 11 posádok, z toho dva vrtuľníky, ktoré vzlietli trikrát. Prvé ambulancie dorazili na miesto podľa jej slov do desiatich minút od nahlásenia udalosti.


Most sa zrútil pred 6 rokmi aj v Martine


Most sa zrútil aj v novembri pred šiestimi rokmi v Martine. Išlo o most pre chodcov. Dôvodom zrútenia malo byť prehrdzavenie vnútornej časti oceľového lana a uvoľnenie upnutia lana v upínacom kĺbe. Oceľovo-betónový most dlhý 37 metrov a široký tri metre postavili v polovici 80-tych rokov. Cez most v čase jeho zrútenia nikto neprechádzal.

FOTOGALÉRIA: Zrútenie mosta pri obci Kurimany