Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Kúriu Zuzana čaká rekonštrukcia za dva milióny eur

Na snímke neprístupná zrúcanina markušovského hradu v obci Markušovce. Foto: TASR - Adriána Antošková

Kúriu Zuzana nechal v roku 1745 vybudovať František Máriássy, meno dostala po jeho manželke. Hospodárska budova prešla celkovou rekonštrukciou v 80. rokoch minulého storočia.

Markušovce 15. novembra (TASR) - Kúriu Zuzana v Markušovciach na Spiši čaká rekonštrukcia za viac ako dva milióny eur. Väčšinu nákladov zafinancuje Košický samosprávny kraj (KSK), krajské Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi získalo financie aj z Grantu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Riaditeľka múzea Zuzana Krempaská uviedla, že kultúrnu pamiatku sa tak podarí zachrániť a v jej priestoroch chystajú aj nové expozície.

Tento týždeň si stavenisko preberá zhotoviteľ, ktorý historickú hospodársku budovu pri Markušovskom kaštieli obnoví. "V areáli kaštieľa sa okrem historickej hospodárskej budovy a francúzskeho parku nachádza aj dominantná budova letohrádku, ktorá už má rekonštrukciu za sebou. V ďalšej fáze začíname s obnovou Kúrie Zuzany, ktorá by mala byť hotová na jar 2024. Stavebná časť projektu bola vysúťažená v objeme 2,2 milióna eur, z toho 700.000 eur predstavuje príspevok z Grantov EHP," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Cieľom projektu je podľa Krempaskej vytvoriť moderné expozície s využitím nových technológií, ktoré prinesie jeden z partnerov - islandská spoločnosť Gagarín ehf. "Má dlhoročné skúsenosti s tvorbou interaktívnych expozícií. Vytvorí sa zázemie pre pracovníkov, no hlavne pre návštevníkov, ako priestor pre služby, informačné múzeum, občerstvenie, relax a zábavu," doplnila riaditeľka. Múzeum získa možnosť realizovať rôzne zážitkové aktivity v sezóne, ale aj mimo nej, napríklad letné školy umenia, tvorivé dielne a workshopy. Nové múzejné expozície budú spájať tri regionálne témy - život šľachtickej rodiny Máriássyovcov, história spracovania dreva a nábytkárskeho priemyslu a prezentáciu tradičnej ľudovej kultúry vrátane menšín. Na projekte aktívne spolupracujú aj Stredná odborná škola drevárska v Spišskej Novej Vsi a Oblastná organizácia cestovného ruchu Slovenský raj a Spiš.

Kúriu Zuzana nechal v roku 1745 vybudovať František Máriássy, meno dostala po jeho manželke. Hospodárska budova prešla celkovou rekonštrukciou v 80. rokoch minulého storočia. V súčasnosti je na jej poschodí depozitár a na prízemí predajné miesto. Pôvodne bola budova určená na ubytovanie služobníctva a v spodnej časti boli ustajnené hospodárske zvieratá či kone. Na reliéfe budovy sú dodnes znázornené rodové erby oboch manželov.