Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Kuvyt previezli vrtuľníkom z Tyršovho nábrežia v pondelok

Na snímke inštalácia KUVYT, ktorej autor je Lubo Mikle a je súčasť celomestskej akcie Biela Noc Bratislava 2020, sa v deň zimného slnovratu spojila do trojdimenzionálnej zostavy v tvare hviezdy a bude svietiť pre Bratislavu až do Valentína. Foto: TASR – Dano Veselský

Lodné kontajnery, ktoré prešli dielňou sochára Luba Mikleho, vytvorili priestor na rôzne umelecké intervencie.

Bratislava 15. novembra (TASR) – Umelecké dielo Kuvyt, zložené z kontajnerov symbolizujúcich otvorené brány alebo objektívy, bude po novom súčasťou dunajskej promenády na staromestskej strane Dunaja, kde má v budúcnosti vzniknúť námestie s prvým planetáriom. Z doterajšieho miesta na Tyršovom nábreží v Petržalke ho v pondelok doobeda previezli vrtuľníkom do areálu bývalého PKO. Pôvodne sa tam mal presunúť v sobotu (13. 11.). Pre TASR to potvrdil hovorca bratislavského Starého Mesta Matej Števove.

Lodné kontajnery, ktoré prešli dielňou sochára Luba Mikleho, vytvorili priestor na rôzne umelecké intervencie. Dielo sa formálne skladá zo šiestich častí, z obyčajných kontajnerov, symbolizujúcich otvorené brány alebo objektívy.

Jedinečnosť objektov spočíva podľa autora aj v mieste ich inštalácie, pretože geometria priezorov umožňuje pozorovať rôzne panorámy mesta alebo, naopak, pohľad z opačnej strany. Koncepčne spracoval aktuálne spoločenské témy, pričom nesúdi, nepolarizuje, neradikalizuje, nepresviedča, ale otvára možnosti a dáva priestor na ich prezentácie, interpretácie, diskusie, alternatívne pohľady či ďalšie možnosti ich spoločenského spracovania.