Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

V považskobystrickej priemyslovke pribudne nové CNC pracovisko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najdôležitejšia časť je prepojenie laboratórnych cvičení s konkrétnymi dielenskými cvičeniami, uviedol riaditeľ Strednej priemyselnej školy v Považskej Bystrici Tibor Macháč.

Považská Bystrica 17. apríla (TASR) – Kvalitu vzdelávania v považskobystrickej priemyslovke zvýši nové CNC pracovisko. Modernizáciu odborného vzdelávania zafinancovali z eurofondov a z rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) ako zriaďovateľa. Informovala o tom hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.

Projekt bol podľa nej zameraný na inováciu a modernizáciu odborného vzdelávania a prípravy prostredníctvom investície do vzdelávacej a výcvikovej infraštruktúry. Stavebné úpravy boli v hodnote prevyšujúcej 145.000 eur, ďalších 450.000 eur stál nákup modernej technológie.

"Nejde o klasické výučbové stroje, ale o priemyselné, ktoré sa využívajú v rôznych podnikoch a fabrikách. Tento projekt je financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu a ide o jednu z 18 škôl, na ktoré sa nám podarilo získať eurofondy v celkovej hodnote viac ako 20 miliónov eur plus vlastné zdroje," priblížil predseda TSK Jaroslav Baška.

Podľa riaditeľa Strednej priemyselnej školy v Považskej Bystrici Tibora Macháča v rámci projektu bolo zriadené CNC pracovisko, pozostávajúce z CNC sústruhu, CNC vertikálnej frézy a softvéru EDGECAM, ale tiež laboratórne pracovisko vybavené 3D tlačiarňou, kamerovým tvrdomerom, drsnomerom, metalografickým pracoviskom či trhacím strojom.

"Najdôležitejšia časť je prepojenie laboratórnych cvičení s konkrétnymi dielenskými cvičeniami. Táto technológia nás posunie v kvalite odborného vzdelávania veľmi dopredu," zdôraznil Macháč.