Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO: Krízový štáb po prvý krát zasadal už 9. marca

Koronakríza, Kysucké Nové Mesto Foto: Archív Alžbety Jánošíkovej/ Marián Mihalda

V seriáli Články študentov Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity Cyrila a Metoda o koronavíruse ponúkame pohľad do regiónov sprostredkovaný nastupujúcou generáciou žurnalistov.

Kysucké Nové Mesto 19. apríla (Teraz.sk) – Kysucké Nové Mesto prijalo niekoľko dôležitých opatrení ešte pred vyhlásením núdzového stavu v SR kvôli pandémií koronavírusu. Vďaka pohotovosti primátora Mariána Mihaldu, mestskej polície a pracovníkov mesta, sa v súčasnosti darí udržať situáciu pod kontrolou.

Prvé zasadnutie krízového štábu mesta bolo v pondelok 9. marca. Štáb rokoval sa o bezpečnostných opatreniach. „Dohodli sme sa, že uzavrieme centrum pre dôchodcov, čo sme aj v ten deň zariadili,“ opisuje primátor. Krízový štáb zasadal opäť v stredu 11. marca, na ktorom diskutovali o situácii na školách. Podľa slov Mariána Mihaldu na školách neboli hygienické prostriedky. Školy uzavrel na nasledujúce dva dni, počas ktorých mali riaditelia škôl zabezpečiť chýbajúce dezinfekčné prostriedky.

V piatok 14. marca mal krízový štáb rokovanie, v ktorom sa diskutovalo o zabezpečení ochranných rúšok. „Dohodli sme sa na spolupráci s krajčírkou, ktorá nám do pondelka zabezpečila 200 rúšok. Prvých 50 rúšok pripravila už v sobotu. Tie sme venovali mestskej polícii a krízovému štábu. Zvyšné sme rozdávali na námestí a iných rušnejších častiach mesta,“ uviedol primátor. Počas nasledujúcich dvoch týždňov mesto zabezpečilo až 2.500 rúšok, ktoré dobrovoľníci rozdávali seniorom.

V okrese Kysucké Nové Mesto boli zaznamenané tri prípady nákazy COVID-19. Podľa slov primátora Mihaldu mali všetci nakazení cestovateľskú anamnézu. „Prvá nakazená bola obyvateľka obce Povina. Cestovala individuálne. Zo zahraničia išla priamo na chatu do Starej Bystrice, kde ostala aj v karanténe. Kysucké Nové Mesto tak ani nenavštívila. Ďalších dvoch nakazených zastavili na hraniciach a odviedli ich do karantény v Gabčíkove. Síce máme troch nakazených z okresu, ale ani jeden nebol v okrese,“ tvrdí Mihalda.