Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

L. BALKOVIČOVÁ: BBSK nejaví o Zvolen záujem, treba ísť voliť

Na snímke zľava primátor mesta Žiar nad Hronom Peter Antal, primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč, primátor mesta Dolný Kubín Roman Matejov, primátor mesta Ružomberok Igor Čombor, primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko, primátor mesta Brezno Tomáš Abel, primátor mesta Krupina Radoslav Vazan, starosta obce Podbrezová Ladislav Kardhordó a primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová počas tlačovej konferenie v súvislosti so vznikom združenia Iniciatíva stredné Slovensko a podpísanie Zmluvy o združení. Banská Bystrica, 30. mája 2017. Foto: FOTO TASR - Branislav Račko

Primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová vyzýva k volebnej účasti.

Zvolen 30. októbra (TASR) - Obyvatelia Banskobystrického kraja, ktorý je v poslednom čase pod drobnohľadom ľudí a médií, majú v nadchádzajúcich voľbách do vyšších územných celkov (VÚC) šancu ukázať, na čom im skutočne záleží. Pre TASR to uviedla primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová.

"Bola by som nedobrou primátorkou, ak by som aj pri tejto príležitosti neuvažovala, čo je dôležité pre naše mesto," zdôraznila. Mnoho ľudí si podľa nej v tejto chvíli kladie otázku, či má vôbec význam ísť voliť. "Uvažujeme o tom, keď sa objednávame u očného lekára a ten nám dá termín až o niekoľko mesiacov, lebo očiarov v meste veľa nie je. Pritom licencie lekárom udeľuje samosprávny kraj. Či sa jeho vedenie zaoberalo otázkou možnosti skrátenia čakacích dôb u lekára, či hľadalo možnosti vytvorenia rozsiahlejšej siete odborných lekárov, sme sa za celé funkčné obdobie nedozvedeli," konštatovala.

Podľa nej sa na zvolenský magistrát často obracajú občania s požiadavkou riešenia výstavby ciest či bezpečných križovatiek. "Mesto im však môže povedať jediné. Snahu sme mali, no tieto cesty sú v správe BBSK a ten žiaden záujem nemá."

Ako ďalej uviedla, mesto s predsedom BBSK už takmer tri roky zápasí o areál bývalého sanatória na Borovej hore. "Denne dostávam otázky, kedy sa konečne tento krásny kus prírody vráti do majetku mesta, kam historicky patrí. Odpoveď je jednoznačná. Urobili sme všetko, čo sa dalo, často sme v tejto otázke dokonca nahrádzali úlohu župy. Boli sme to my, kto navrhol zámenu pozemkov, dal vypracovať ich zameranie, predložil návrh v mestskom, dokonca i v krajskom zastupiteľstve. Boli sme to my, kto urobil návrh zámennej zmluvy. Všetko dnes stojí na jedinom podpise, samozrejme, na strane kraja, ktorý opäť nejaví záujem," dodala a pripomenula ďalšie objekty, ktoré sú v správe BBSK, ale o ich stav sa dlhodobo nestará.

"Za všetky spomeniem budovu bývalého osemročného gymnázia. V jej okolí sa zdržiavajú asociáli, stala sa z nej hanba nášho najväčšieho sídliska. Málokto však vie, že tu bola snaha o jej prenájom, pričom mohla opäť slúžiť na vzdelávacie účely. Vedenie kraja však nemalo záujem," uviedla.

"Z môjho pohľadu má teda význam ísť voliť. Ten nezáujem konečne treba prelomiť, treba pomôcť nášmu kraju a v konečnom dôsledku nášmu mestu a ľuďom, ktorí v ňom žijú. Už v sobotu budeme mať príležitosť," pripomenula.