Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

L. Kyselica: Prioritou musí byť zlepšenie zdravotníctva a školstva

Lukáš Kyselica, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Rozhovor s Kyselicom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Nitra 21. októbra (TASR) - O post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) sa uchádza aj 45-ročný poslanec Národnej rady SR Lukáš Kyselica. Kandiduje s podporou strán OĽANO, NOVA, Kresťanská únia a Zmena zdola. Jeho prioritami sú zlepšenie zdravotnej starostlivosti a školstva oprava ciest a mostov, ale aj podpora mládežníckeho športu a športových klubov. Rozhovor s Kyselicom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja, ktorý TASR pripravila v súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami do orgánov samosprávnych krajov.





-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu samosprávneho kraja?-



Nitriansky kraj stagnuje, nerozvíja sa, zvyšuje sa počet nezamestnaných, zhoršuje sa situácia so zdravotnou starostlivosťou, školy upadajú, mladí ľudia z kraja odchádzajú. Toto je dôvod, prečo som sa rozhodol kandidovať za predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Je čas znova naštartovať Nitriansky kraj a postupne zvyšovať úroveň kraja a aj jeho občanov.



-V akom stave sa podľa vás nachádza kraj, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-





Vnímam niekoľkoročnú stagnáciu, pričom potenciál Nitrianskeho kraja je obrovský. Mosty sú v havarijnom stave, nie je zabezpečená dostatočná zdravotná starostlivosť, v školstve chýba modernizácia a aktualizácia s potrebami pracovného trhu. Pri stretnutiach s občanmi sa opakuje aj téma korupcie, čoho dôkazom je aj umiestnenie Nitrianskeho kraja na poslednom mieste v transparentnosti. Za veľké pozitívum považujem um, skúsenosti, zručnosť a životaschopnosť obyvateľov kraja a obrovské prírodné bohatstvo spolu s geotermálnymi prameňmi.





-Akým problémom aktuálne kraj čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-



Ako som spomínal, transparentnosť v konaní NSK úplne absentuje. Mám podozrenia, že dobre je len hŕstke spriaznených osôb. Ja mám rád spravodlivosť. Všetci musia mať rovnaké šance. Vo výberoch nesmie zohrávať rolu politická príslušnosť, majetková štruktúra, rodinné prepojenia. Takže transparentné pravidlá majú byť aj na dotácie, výber riadiacich pracovníkov, jasné budú aj pravidlá na prenájom a predaj majetku, transparentný bude aj výber dodávateľov. Kľúčovými oblasťami, ktoré sú veľmi zanedbané, je školstvo, zdravotníctvo, cesty a mosty. Tu musia nastať systémové kroky na zlepšenie situácie. Nie je možné, aby ste za všeobecným lekárom cestovali niekoľko desiatok kilometrov.





-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v kraji zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-



Korupciu nebudem tolerovať nikde. Transparentnosť a otvorenosť NSK pomôže všetkým, ktorí o pomoc kraja stoja. Prioritou musí byť zlepšenie zdravotnej starostlivosti a školstva v Nitrianskom kraji, ako aj oprava ciest a mostov v havarijnom stave. Dokonca sme začali riešiť aj pripojenie výstaviska Agrokomplex k rýchlostnej ceste R1. Podporím pracujúcich farmárov, výrobcov, remeselníkov. Vytvoríme spoločný predaj kvalitných výrobkov z nitrianskeho regiónu, ktorý okrem podpory predaja bude podporovať aj turistický rozvoj. Pre najohrozenejšie skupiny zriadime potravinové banky v každom okrese. Spolu s firmami v kraji prehodnotíme duálne vzdelávanie a prispôsobíme ho očakávaniam trhu, aby každý absolvent mal zamestnanie. Mojím snom je vrátiť futbalovú slávu do Nitry, a preto je pre mňa dôležitá podpora mládežníckeho športu a športových klubov.





Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-



Kandidujem spolu s mojim tímom. Nitriansky kraj je veľmi rôznorodý a problémov je v ňom viac ako dosť. Preto som rád, že spolu so mnou kandidujú na poslancov Nitrianskeho samosprávneho kraja aj ďalší ľudia, ktorí situáciu v kraji vnímajú podobne a chcú rozvíjať Nitriansky kraj v prospech všetkých obyvateľov.





Okrem Kyselicu kandidujú na post predsedu NSK aj starosta Dvorov nad Žitavou Branislav Becík (Hlas-SD), úradujúci predseda NSK Milan Belica (Smer-SD a SNS), predseda hnutia socialisti.sk Artur Bekmatov, podpredseda NSK Tibor Csenger (Aliancia), poslankyňa NSK Martina Holečková (KDH, SaS, Za ľudí, Spolu-OD, Šanca, ODS, DS, OKS, Tím Kraj Nitra), bývalý vojak a vojenský spravodajca Peter Pukan (Republika), odborár a právnik Milan Španír (ĽSNS) a Oliver Štaudner (SĽS Andreja Hlinku). Občianskymi kandidátmi na post predsedu NSK sú Renáta Kolenčíková a riaditeľ Starého divadla Karola Spišáka v Nitre Martin Kusenda