Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Liptovský Mikuláš zavádza pilotný projekt inteligentného parkovania

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obsadenosť parkoviska pri Katolíckom dome bude monitorovať kamerový systém, ktorý prenesie informáciu o voľnom počte miest na informačnú tabuľu.

Liptovský Mikuláš 19. augusta (TASR) - Na jednom z najvyužívanejších mestských parkovísk v Liptovskom Mikuláši zaviedla radnica inteligentné parkovanie. Pri Katolíckom dome v centre mesta pribudol monitoring parkovacích miest. Ten má podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej uľahčiť život vodičom zachádzajúcim na parkovisko s otázkou, či na ňom bude voľné miesto.

Obsadenosť parkoviska pri Katolíckom dome bude monitorovať kamerový systém, ktorý prenesie informáciu o voľnom počte miest na informačnú tabuľu. Tú uvidia šoféri z cesty I/18 ešte pred vjazdom na toto parkovisko. "V prípade, že bude tabuľa ukazovať plný stav, vodič nestráca čas odbočením a krúžením, ale automaticky pokračuje ďalej. Ocení to každý, kto sa ponáhľa a nemá priestor na tipovanie, či na danom parkovisku odstaví, takže táto drobnosť v podobe jednej tabule s číslicami ušetrí čas a väčšine z nás aj nervy," priblížila hovorkyňa.

Čapčíková uviedla, že toto smart riešenie zavádza mesto ako pilotný projekt. Následne chce radnica takto vyriešiť aj ostatné mestské platené parkoviská v centre.

Aktuálnu obsadenosť parkoviska vodiči zistia aj z mobilnej aplikácie na parkovanie, ktorú má mesto už niekoľko rokov. Je možné cez ňu platiť parkovné a ponúka tiež navigáciu na státia aj na miesta vyhradené pre ZŤP na mestských parkoviskách.