Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Námestie v Liptovskom Mikuláši zdobí vynovený betlehem

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Autormi výjavu narodenia Ježiša, ktoré mestské Múzeum Janka Kráľa nainštalovalo pod arkády na námestí minulý rok, sú liptovskí ľudoví rezbári Miroslav a Michal Trnovskí.

Liptovský Mikuláš 7. decembra (TASR) - K vyrezávanej Svätej rodine, ktorá minulé vianočné sviatky zdobila Námestie osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši, pribudli túto zimu ďalšie tri postavy. Sochy znázorňujú troch mudrcov z východu, ktorí sa prišli pokloniť malému Ježiškovi. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

"Rezbári zobrazili troch kráľov v takmer životnej veľkosti. Najvyšší z nich má 160 centimetrov. Dvaja z nich nad jasličkami stoja a jeden je znázornený v kľaku. V rukách držia zlato, kadidlo a myrhu," priblížila hovorkyňa.

Autormi výjavu narodenia Ježiša, ktoré mestské Múzeum Janka Kráľa nainštalovalo pod arkády na námestí minulý rok, sú liptovskí ľudoví rezbári Miroslav a Michal Trnovskí. Obaja žijú a tvoria v obci Kalameny. "Súsošie z dreva tvorí svätý Jozef, Mária a dieťatko v jasliach. Nad nimi je umiestnená drevená kométa a dvaja anjeli, ktorí držia v rukách liturgický nápis "Sláva Bohu na výsosti". Ide o odkaz na historické piesne od Juraja Tranovského," uviedla Petra Dzurík Jurkovičová z mestského múzea.