Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

L. Sólymos: Požiar pri Táľoch spôsobil prírode škodu asi 800.000 eur

Požiar lesa v nedostupnom teréne na kopci Veľký Gápeľ v katastri obce Bystrá, archívna snímka. Foto: FB/Prezídium hasičského a záchranného zboru.

Požiar sa po viac ako 77 hodinách hasičom podarilo zlikvidovať vo štvrtok (11. 7.) večer.

Bratislava 12. júla (TASR) - Škoda na prírode, ktorú spôsobil rozsiahly lesný požiar na kopci Veľký Gápeľ v katastri nízkotatranskej obce Bystrá v okrese Brezno, sa zatiaľ odhaduje na 800.000 eur. Na sociálnej sieti to v piatok uviedol minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Príčina požiaru podľa ministra zatiaľ nie je známa, aj keď v médiách zachytil informácie o cigarete. "Počkáme si na oficiálny výsledok. Skutočne by som chcel apelovať na každého turistu, aby v lese bol opatrný a nemanipuloval s ohňom. Pretože škody na prírode kdekoľvek, sú škoda pre celú krajinu," dodal.

Požiar sa po viac ako 77 hodinách hasičom podarilo zlikvidovať vo štvrtok (11. 7.) večer. Hasiči miesto odovzdali pracovníkom Lesov SR, ktorí budú požiarisko monitorovať ešte niekoľko dní. Na mieste zostáva aj hadicové vedenie, ktoré bude možné v prípade opätovného rozhorenia požiaru okamžite použiť.

Na snímke hasiči pokračujú druhý deň v hasení lesného požiaru v nedostupnom teréne na kopci Veľký Gápeľ v katastri horehronskej obce Bystrá, okres Brezno v utorok 9. júla 2019.
Foto: TASR Prezídium HaZZ


K rozsiahlemu lesnému požiaru v pásme nad kosodrevinou došlo v pondelok (8. 7.) popoludní. V stredu (10. 7.) po 11.00 h sa ho hasičom podarilo lokalizovať, vo štvrtok ešte hasili skryté ohniská. Na uhasení sa podieľalo viac ako sto profesionálnych a dobrovoľných hasičov aj zamestnanci Lesov SR. Zo vzduchu tiež oheň hasili vrtuľníky Letky Ministerstva vnútra SR a Letky Ministerstva obrany SR.

Na snímke vrtuľník OS SR plní bambivak vodou z vodnej nádrže Krpáčovo na hasenie požiaru lesa v nedostupnom teréne na kopci Veľký Gápeľ v katastri horehronskej obce Bystrá, okres Brezno v stredu 10. júla 2019.
Foto: TASR/Prezídium hasičského a záchranného zboru.