Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Labuť, ktorá zahniezdila na dolnej Orave, si buduje rodinku

Ilustračnáá snímka. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

Ďalší labutí pár pri Kraľovanoch toľko šťastia pri hniezdení nemal, hniezdo im zničili a odniesli povodne.

Istebné 26. augusta (TASR) – Labuť, ktorá zahniezdila na jazierku pri rieke Orave neďaleko obce Istebné, má šesť mláďat. Ide o prvé úspešné hniezdenie labute v okrese Dolný Kubín. Pre TASR to uviedol šéf Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Dušan Karaska. Labuť sa v súčasnosti premiestnila na neďaleké jazierko uprostred polí.

Ďalší labutí pár pri Kraľovanoch toľko šťastia pri hniezdení nemal, hniezdo im zničili a odniesli povodne. „Na Orave hniezdia labute už niekoľko rokov - v oblasti Oravskej priehrady. Väčšinou ale neúspešne. Tento rok som však videl na Oravskej priehrade niekoľko mláďat s rodičmi vedľa autobusovej stanice Námestovo,“ doplnil Karaska.

Labute si stavajú hniezdo, ktoré na hladine sčasti pláva, veľkému prúdu vody však nedokáže odolávať. Obdobne na hladine hniezdia aj viaceré ďalšie druhy, napríklad lysky čierne, sliepočky vodné, potápky a podobne. Samec labute je ochranca samice na hniezde, neskôr aj mladých. Podľa informácií zo Správy Národného parku Malá Fatra sa často dokáže postaviť aj človeku či väčšiemu psovi.