Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Ľadové medvede ukončili sezónu opäť v Gabčíkove

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Najmladší účastníkom bol Máté Mészáros (14) z Dunajskej Stredy.

Gabčíkovo 31. marca (TASR) - Občianske združenie (OZ) Ľadové medvede ukončilo v nedeľu (30.3.) svoju sezónu tradične pri čárde v Gabčíkove, kde 30 otužilcov za priaznivého počasia v 11-stupňovej vode zaplávalo v starom koryte Dunaja približne 500- až 1000-metrový úsek.

"Voda pre našich otužilcov nebola tentoraz vôbec studená," konštatovala tajomníčka OZ Ľadové medvede Magdaléna Chudá s tým, že do plávania sa zapojili rôzne vekové kategórie. "Naša najstaršia členka bude mať čoskoro 72 rokov a náš najmladší člen má 14 rokov," uviedla.

Podľa jej ďalších slov činnosť Ľadových medveďov je veľmi dobrá zo zdravotného hľadiska, priaznivo pôsobí na imunitu. "Tým, že sa človek otužuje, vznikne si na zimu, chladnejšie počasie ho neznervózňuje a jeho organizmus je odolnejší." Chudá uviedla, že ich činnosť je svojím spôsobom drogou v pozitívnom chápaní. "Sezónu začíname každoročne začiatkom novembra. V podstate každú nedeľu chodíme plávať," konštatovala.

Najmladší účastníkom bol Máté Mészáros (14) z Dunajskej Stredy. "Prvé moje stretnutie so studenou vodou bolo katastrofálne, ale postupom času som si zvykol. Teraz sa už teším, že môžem vstúpiť do ľadovej vody. Dnes voda bola takmer teplá, ideálna teplota je štyri až šesť stupňov Celzia," povedal.

Podobne sa vyjadril aj lekár Jozef Makai z Bratislavy, ktorý pred týždňom bol ešte vo Fínsku sa severnom polárnom kruhu a na majstrovstvách sveta otužilcov získal striebornú medailu. "Tam mala voda mínus 1,5 stupňa Celzia. Viem, že je to nelogické, lebo voda pod nulou zamrzne. Organizátori to riešili tak, že v rieke vysekali bazén a kompresormi preháňali vodu," vysvetlil. Kedy bol naposledy chorý, si nepamätá.

"Napriek tomu, že niektorí ľudia si myslia, že zima nebola nejaká studená, ale fakticky bola, pretože jazerá keď zamrznú a kým sa roztopia, tak vodu sme mali celú zimu studenú. Jasné, že tá zima začala trocha neskôr, ale myslím si, že celý ročník bol vydarený,"
zhodnotila Chudá.