Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Lásku na dedine predviedli v martinskom Múzeu slovenskej dediny

Na snímke návštevníci počas podujatia s názvom Láska na dedine v Múzeu slovenskej dediny v Martine v nedeľu 24. apríla 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Členovia Folklórnej skupiny Lubená z Poluvsia postavili máj, ktorý bol podľa Zdenky Čerňanskej zo SNM prejavom úcty a napokon aj prísľubom manželstva.

Martin 24. apríla (TASR) – Zvyky a tradície súvisiace s láskou predstavili v nedeľu v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Láska na dedine.

Členovia Folklórnej skupiny Lubená z Poluvsia postavili máj, ktorý podľa Zdenky Čerňanskej zo SNM pôvodne ochraňoval pred zlými duchmi a chorobami, bol prejavom úcty a napokon aj prísľubom manželstva. "Keď dievčine postavili máj, vedelo sa, že má milého, ktorý to s ňou myslí vážne. A preto bude nasledovať v najbližšej dobe svadba," uviedla.



Doplnila, že dievčina, ktorá máj nedostala, bola nešťastná. "Pretože to znamenalo, že o ňu nemá nikto záujem a nie je žiadaná. Dokonca existovali aj škaredé máje. To bol máj opadaný alebo na ňom neboli stužky, ale len kusy handier. To sa stávalo dievčatám, ktoré boli pyšné a chlapci sa im takto odvďačili," vysvetlila Čerňanská.