Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Laureáti si prevzali verejné ocenenia mesta Prešov za rok 2022

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Futbalista, tréner a funkcionár Mikuláš Komanický získal Cenu mesta Prešov za rok 2022 za celoživotný prínos pre Prešovský kraj a mesto Prešov v oblasti športu.

Prešov 8. júna (TASR) - Šiestykrát v histórii mesta boli v stredu (7. 6.) počas slávnostného zasadnutia mestského zastupiteľstva v historickej sále Parku kultúry a oddychu (PKO) odovzdané laureátom verejné ocenenia - Cena mesta Prešov, Opálové zrnko mesta Prešov, Cena primátora mesta Prešov i Čestné občianstvo mesta Prešov.

Futbalista, tréner a funkcionár Mikuláš Komanický získal Cenu mesta Prešov za rok 2022 za celoživotný prínos pre Prešovský kraj a mesto Prešov v oblasti športu, práce s mládežou a rozvoj mestskej časti č. 1. Akademickému maliarovi Vladimírovi Ossifovi bola cena udelená za vynikajúce tvorivé činy, dlhoročný mimoriadny prínos v oblasti výtvarného umenia a reprezentáciu mesta Prešov v zahraničí. Za celoživotné odborné a mimoriadne ľudské úsilie, ktorým výrazne prispel k rozvoju medicíny a urológie v Prešove a propagácii prešovskej nemocnice doma aj v zahraničí, bolo ocenenie udelené emeritnému primárovi urologického oddelenia v Prešove Ladislavovi Petričkovi.

Opálové zrnko mesta Prešov za rok 2022 mestskí poslanci udelili firme Glasko Prešov za vytváranie pozitívneho obrazu o podnikateľskom prostredí v meste Prešov, na Slovensku i v zahraničí, za podporu športu a iných aktivít na území mesta Prešov.

Cenou primátora mesta Prešov bol ocenený profesor Alexander Ostró, ktorý ju získal za mimoriadne zviditeľňovanie mesta Prešov doma aj v zahraničí v odbore gynekológia a pôrodníctvo a za významnú vedeckú, publikačnú a pedagogickú činnosť. Ďalším oceneným je Štefan Staviarsky, ktorý cenu získal za publikačnú činnosť a celoživotnú činorodú prácu v oblasti spoločenskej, kultúrnej, športovej a hospodárskej angažovanosti, ktorou propagoval a zviditeľňoval mesto Prešov. Tretím oceneným je kolektív Tatrana Prešov zo sezóny 1972/1973, k 50. výročiu od historického úspechu Tatrana Prešov za sezóny 1972/1973, keď získal druhé miesto v Československej futbalovej lige.

Čestné občianstvo bolo udelené profesorke Márii Podhájeckej in memoriam za jej celoživotné odborné a mimoriadne ľudské úsilie, ktorým výrazne a významne prispela k rozvoju predškolskej pedagogiky a reprezentácii mesta Prešov v oblasti výchovy a vzdelávania.

"Ďakujem všetkým oceneným laureátom za ich mimoriadny prínos pre mesto Prešov a pre celú spoločnosť. Sú pre nás veľkými vzormi toho, že múdrosťou, odhodlaním, poctivou prácou, ale najmä ľudskosťou a s otvoreným srdcom je možné dosiahnuť všetky profesijné i osobné ciele," povedal vo svojom príhovore primátor Prešova František Oľha.