Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Laureátmi Ceny Trenčianskeho kraja sú P.Bahník, L.Kužela a J.Pastorek

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Návrh predsedníčky Komisie pre udeľovanie Ceny TSK Rudolfy Novotnej na ocenenie schválili v pondelok poslanci Zastupiteľstva TSK.

Trenčín 30. januára (TASR) – Laureátmi Ceny Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) za rok 2022 sú Pavol Bahník, Leo Kužela a Jaromír Pastorek. Návrh predsedníčky Komisie pre udeľovanie Ceny TSK Rudolfy Novotnej na ocenenie schválili v pondelok poslanci Zastupiteľstva TSK.

Učiteľ Pavol Bahník bol dlhé roky učiteľom a neskôr riaditeľom Stredného odborného učilišťa elektrotechnického v Starej Turej, ale i starostom obce Bzince pod Javorinou. Ocenenie mu udelili za dlhoročnú a svedomitú prácu v prospech obyvateľov Trenčianskeho kraja, za osvetovú činnosť a budovanie podmienok pre rozvoj talentovanej mládeže.

Novinár, etnograf, kultúrny pracovník, bývalý správca Trenčianskeho hradu a exriaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Leo Kužela získal ocenenie za dlhoročnú prácu v oblasti uchovávania folklórneho dedičstva a za nezmazateľnú stopu, ktorú zanechal na poli regionálnej kultúry.

Profesor Jaromír Pastorek je významným slovenským biochemikom, virológom a objaviteľom enzýmu karbonická anhydráza IX. Bol riaditeľom Slovenskej akadémie vied. Žil v Bánovciach nad Bebravou, ocenenie získal za významný prínos k rozvoju slovenskej i svetovej vedy.

Ceny TSK schvaľujú poslanci Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja na základe odporúčania odbornej komisie. Laureáti si ceny prevezmú na mimoriadnom zasadnutí krajského zastupiteľstva v prvom štvrťroku tohto roka.