Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Na horách pretrváva mierna lavínová hrozba

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Silný vietor z neho na hrebeňoch vytvoril nebezpečné preveje.

Demänovská Dolina 27. januára (TASR) – Mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, pretrváva aj dnes vo všetkých pohoriach Slovenska. TASR o tom informoval Marek Biskupič, vedúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Všeobecne má snehová pokrývka dobré spevnenie, ale jej prípadné veľké dodatočné zaťaženie môžu na strmých svahoch uvoľniť menšie lavíny. Toto nebezpečenstvo hrozí predovšetkým na južne, juhozápadne a juhovýchodne orientovaných svahoch so sklonom nad 30 stupňov v Západných a Nízkych Tatrách.

Dnes ráno bolo na horách prevažne jasno s postupne pribúdajúcou oblačnosťou. Teplota vzduchu sa pri trvajúcom mrazivom počasí pohybovala od -15 do -6 stupňov Celzia. Fúkal mierny severozápadný vietor rýchlosťou do 30 km/h. Počas uplynulých 24 h nepripadol nový sneh.

Zvýšenú opatrnosť pri pohybe vo vysokohorskom teréne si vyžaduje lokálne veľmi nerovnomerné rozloženie novšieho snehu z poslednej periódy sneženia. Silný vietor z neho na hrebeňoch vytvoril nebezpečné preveje. Nestabilné snehové útvary sa môžu vyskytovať aj v žľaboch a rôznych terénnych nerovnostiach.