Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Legenda ožíva, Hotel Devín je opäť otvorený

exteriér Hotela Devín Foto: Hotel Devín

Z Hotela Devín sa stalo miesto, kde sa snúbi história s vysokým komfortom. Prvýkrát bol otvorený v povojnovom období, v roku 1954.

Bratislava 3. októbra (TERAZ.sk) - História Hotela Devín píše svoje ďalšie strany. Po osobnostiach ako Dalajláma, Elizabeth Taylor, Jean Paul Belmondo, či Alexander Dubček privíta obnovený hotel ďalších hostí.

Komplexná obnova hotela, ktorý bol zaradený medzi chránené pamiatky trvala rok a jej súčasťou boli okrem výmeny technickej infraštruktúry prežívajúcej ešte z 50. rokov (rozvody vody, odpad, elektrina, vzduchotechnika a pod.) aj premeny interiérov izieb, Spa Centra, či spoločenských priestorov. Napriek mnohým novinkám sa však podarilo zachovať dušu prominentného hotela, ktorý je exkluzívny nielen umiestnením v centre Bratislavy, ale aj priamym výhľadom na Dunaj.

„Keďže je Hotel Devín chránenou pamiatkou, museli sme sa pri jeho obnove vysporiadať s viacerými obmedzeniami zo strany pamiatkových úradov. Obnovu hotela sme realizovali v súlade s pôvodným konceptom, ktorý vytvoril profesor Emil Belluš, jeden z najvýznamnejších predstaviteľov funkcionalizmu v slovenskej architektúre.“ povedal Daniel Kulla, obchodný a marketingový riaditeľ Hotela Devín. Výsledkom sú zachované pôvodné čalúnené dvere izieb s vylepšenými zvukovo-izolačnými vlastnosťami, kazetové zárubne, ale aj dvojkrídlové sklenené dvere medzi schodiskom a hotelovými chodbami.

Z pôvodných prvkov ostali zachované tiež svietidlá. Hostí po celý pobyt sprevádza príjemne osvetlenie, ktoré dotváralo charakteristickú atmosféru hotela už v povojnových 50. rokoch. Zatiaľ čo kryštálové lustre osvetľujú verejné priestory, Kaviarni a Lobby baru dodávajú špecifickú náladu lustre z ohýbaného dreva. V priestoroch hotelových izieb a apartmánov dopĺňajú strohý funkcionalizmus stavby oblé tvary mobiliáru, predovšetkým stoličiek a kresiel. Nábytok v sebe spája funkcionalistické princípy Bauhausu s ladnými tvarmi Art Deco a bol vyrobený podľa pôvodných návrhov architekta a dizajnéra Jindřicha Halabalu, jedného z popredných predstaviteľov funkcionalizmu 30. rokov.

„Čo sa týka exteriéru, zaujímavosťou je, že z hľadiska ochrany budovy nemáme právo zasahovať do vonkajšej fasády budovy. Hrubé práce sú zakázané, neostáva preto nič iné, len citlivé čistenie“ povedal o špecifikách obnovy chránenej pamiatky Daniel Kulla.

Pri obnove hotela sa dbalo na dodržiavanie tradícií a konzervatívnych hodnôt

Firmy, ktoré sa podieľali na obnove hotela prešli dôkladným sitom, výsledkom ktorého boli dodávatelia najmä z Čiech, Slovenska, Poľska či Slovinska, fungujúci na trhu už desiatky rokov. „Našim cieľom bolo obnoviť hotel s ľuďmi, ktorí ctia tradície, poctivú prácu a konzervatívne hodnoty. Nebola to jednoduchá cesta, myslím, že sa nám to ale v konečnom dôsledku skutočne podarilo a ocenia to aj naši hostia“ uviedol Tomáš Ondrčka, generálny riaditeľ Hotela Devín.

Z Hotela Devín sa tak stalo miesto, kde sa snúbi história s vysokým komfortom, ktorý prináša súčasnosť. Hoteloví hostia si budú môcť už o niekoľko dní vychutnať nielen pohodlné ubytovanie, ale k dispozícií budú mať aj exkluzívne Spa Centrum s vyhrievaným vnútorným bazénom, fínskou či parnou saunou, squash kurtom, fitness a v ponuke sú tiež thajské masáže. Spa Centrum bude otvorené aj pre verejnosť, rovnako ako čaká na všetkých gurmánov vyberaná kuchyňa prestížnej Francúzskej reštaurácie. Tú dopĺňa bohatá vinotéka plná starostlivo vybraných vín. Špecialitou hotela bude ponuka poctivých tradičných jedál slovenskej kuchyne. Nechýba priestranná Kaviareň, ale i komornejšie ladený Lobby bar. Najvyššie, 5.poschodie patrí po obnove priestranným izbám kategórie Executive a nechýbajú 3 luxusné prezidentské apartmány. Hotel zároveň ponúka konferenčné priestory s technickým zabezpečením pre 12 až 150 ľudí.

Stručná história hotela Devín

Hotel Devín bol po prvýkrát otvorený v povojnovom období, v roku 1954. V minulosti bol súčasťou Dunajskej promenády. Autorom projektu je prof. Emil Belluš, známy viacerými funkcionalistickými stavbami v Bratislave, ale aj mimo hlavného mesta (napr. Kolonádovy most a vily v Piešťanoch). Budova hotela bola renomovanými architektmi uznaná ako jeden z najlepších príkladov povojnovej architektúry na Slovensku. Hotel Devín prešiel v minulosti niekoľkými čiastkovými rekonštrukciami, súčasná komplexná obnova hotela je však prvou v jeho histórii.

Známe osobnosti v hoteli Devín

2008 - Karol XVI. Gustáv - Švédsky kráľ
2004 - David Copperfield - Americký mág a iluzionista
2001 - Jean Paul Belmondo - Svetoznámy francúzsky filmový a divadelný herec
2001 - Dalajláma - Najvyšší svetský a duchovný vládca v Tibete
1995 - Slash – Slávny gitarista skupiny Guns N'Roses
1992 - Václav Havel - Prvý český porevolučný prezident
1990 - Alexander Dubček - Politik a osobnosť Pražskej jari 1968
1985 - Karel Gott - Najznámejší český spevák
1984 - Giullieta Masima Fellini - Giullieta Masima Fellini
1966 - Elizabeth Taylor - Hollywoodska hviezda strieborného plátna
1954 - Otvorenie Hotela Devín - Slávnostné otvorenie hotela, navrhnutý renomovaným architektom Emilom Bellušom