Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Lehota na predloženie ponúk rekonštrukcie Spišského hradu vyprší 3.3.

Na archívnej snímke návštevníci počas prehliadky Spišského hradu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Predmetom zákazky je pokračovanie rekonštrukcie Spišského hradu, Románskeho paláca a západných palácov, rovnako úpravy plôch nádvoria. Celková odhadovaná hodnota zákazky je 6.814.519,34 eura bez DPH.

Bratislava 24. februára (TASR) – Potenciálni zhotovitelia rekonštrukčných stavebných prác na Spišskom hrade majú ešte týždeň na predloženie ponúk. Vo verejnom obstarávaní, vyhlásenom 6. februára, je lehota na podanie ponúk do piatka 3. marca. V rovnaký deň sa majú otvárať i obálky s ponukami. Vyplýva to z informácií vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Predmetom zákazky je pokračovanie rekonštrukcie Spišského hradu, Románskeho paláca a západných palácov, rovnako úpravy plôch nádvoria. Celková odhadovaná hodnota zákazky je 6.814.519,34 eura bez DPH. Hodnotiacim kritériom v súťaži je cena.

Od zmluvy s pôvodným zhotoviteľom sanácie SNM odstúpilo na jar 2022. Dôvodom bolo dlhodobé a pokračujúce neuhrádzanie splatných záväzkov zhotoviteľa stavby, spoločnosti Bing Stav voči svojim subdodávateľom, rovnako tak i nevykonávanie, respektíve meškanie dohodnutých prác. Náklady na obnovu sa mali pohybovať na úrovni 4,8 milióna eur. Rekonštrukcia sa začala v júni 2021 a práce mali trvať približne štyri roky.

Po vypovedaní zmluvy sa začalo vypratávanie staveniska a príprava nového verejného obstarávania. Obnova hradu však pokračovala, zrealizovalo sa tam viacero menších odborných prác. SNM začalo v roku 2022 aj predprojektovú a projektovú prípravu na tretiu etapu obnovy hradu, ktorej predmetom bude obnova východných palácov a ďalších častí.