Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Medici v Košiciach budú môcť na monitoroch detailne sledovať operácie

Na snímke druhý sprava riaditeľ UNLP Ladislav Rosocha, vpravo primár Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku UPJŠ a UNLP Košice Juraj Kovaľ, v pozadí prenos operácie na TV obrazovky. Foto: FOTO TASR/František Iván

Lekárska fakulta si nové technológie môže dovoliť vďaka eurofondom.

Košice 11. marca (TASR) - Unikátny systém detailného sledovania lekárskych operácii a diagnostiky spustili dnes pre potreby výučby na Klinike otorinolaryngológie a chirurgie hlavy Lekárskej fakulty UPJŠ a Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. Zábery lekárskeho zákroku i celkovú situáciu na operačnej sále naživo prenášajú kamery, pričom 3D technológia zabezpečuje aj reálny priestorový obraz.

Študenti a doktorandi tak v prednáškovej miestnosti budú môcť sledovať cez veľkoplošné monitory výstupy zo špičkových kamier, vrátane záberov práce s mikroskopom či endoskopom. Systém pomocou mikrofónov sprostredkúva aj vzájomnú komunikáciu lekárov operujúcich a sledujúcich zákrok.

"Pri operácii pod mikroskopom umožňuje kamera, ktorá má veľmi dobrý signál, sledovať na monitore celkovú operáciu, všetky jej detaily, a nielen sledovať, ale aj komunikovať s operatérom, takže vzniká interaktívna situácia," uviedol pre novinárov primár Kliniky ORL a chirurgie hlavy Juraj Kovaľ. Záznam z operácie sa pritom archivuje, takže sa dá využiť pre potreby výučby opakovane.

Fakulta chce viac technológií

Novú audiovizuálnu sieť, ktorá je na Slovensku ojedinelá, predstavili v rámci prebiehajúceho odborného podujatia na danej klinike, ktorého súčasťou je 15. ročník kurzu Bienále disekcie spánkovej kosti a chirurgie stredného ucha venovaný praktickým nácvikom.

Deň otvorených dverí na LF UPJŠ v Košiciach 16. novembra 2012.
Foto: FOTO TASR/František Iván
"Súčasne sa takáto technológia buduje aj na ďalších pracoviskách LF UPJŠ - I. chirurgickej klinike, urologickej klinike, I. internej klinike, I. gynekologicko-pôrodníckej klinike, II. chirurgickej klinike, klinike úrazovej chirurgie a gynekologicko-pôrodníckom oddelení," vysvetlil profesor Kovaľ.

Spustenie najnovšieho systému umožnil projekt s využitím eurofondov v celkovej sume 1,6 milióna eur, ktorý získala UPJŠ na realizáciu moderných informačných technológií pre zber, spracovanie a aplikáciu dát, a inováciu výučby medicíny.

Rastie i záujem študentov zo zahraničia

Riaditeľ UNLP Ladislav Rosocha konštatoval, že nová informačná a telekomunikačná technológia prispeje k skvalitneniu vzdelávania novej generácie lekárov nemocnice. "Verím, že vynovená technológia v konečnom dôsledku zlepší kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti," uviedol.

Deň otvorených dverí na LF UPJŠ v Košiciach 16. novembra 2012.
Foto: FOTO TASR/František Iván
Využitie štrukturálnych fondov podľa dekana LF UPJŠ Leonarda Siegfrieda pomáha fakulte prebudovať a modernizovať jej technologické zázemie. Moderné technológie v hodnote zhruba 20 miliónov eur umožnia LF UPJŠ v budúcich rokoch výraznejšie sa zapojiť do vedeckovýskumných aktivít v rámci EÚ a skvalitniť výučbu. "Rastie tak i medzinárodná prestíž fakulty, čo sa odráža aj na rastúcom záujme študentov zo zahraničia o štúdium na našej fakulte a nás teší, že ich počet sa za posledné roky štvornásobne zvýšil," uviedol.

Podľa rektora UPJŠ Ladislava Mirossaya ide o ďalší krok v budovaní unikátnych laboratórií a zariadení na pôde školy. Na projekty zo štrukturálnych fondov získala UPJŠ vyše 40 miliónov eur. "Investície do výskumu a vzdelávania začínajú mať aj vplyv na zvýšený záujem zahraničných kolegov o výskumné pobyty a stáže na našej univerzite," povedal.