Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Elektronická evidencia odpadu obci Lendak ušetrila desiatky tisíc eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Môžeme konštatovať nespochybniteľný prínos elektronického systému a prevádzkovanie zberného dvora, resp. prechod na množstvový zber odpadov, skonštatoval Halčin.

Lendak 19. októbra (TASR) – Elektronická evidencia odpadu priniesla obci Lendak neďaleko Kežmarku úsporu na nákladoch vo výške desiatok tisíc eur. Systém tam zaviedli už pred dvoma rokmi, manažér ekonomického úseku Prevádzkarne obce Lendak Štefan Halčin uviedol, že prostredníctvom strategických krokov zároveň dospeli k výraznému zníženiu produkcie zmesového komunálneho odpadu a k zásadnému nárastu triedenia všetkých odpadov. "Miera triedenia nám vzrástla z pôvodných 7,28 percenta v roku 2019 až na 47,71 % v minulom roku," priblížil výsledky Halčin.

Na základe analýzy, ktorú si v obci vypracovali, ušetrili v Lendaku takmer 70.000 eur v porovnaní s tým, ak by k tejto zmene nedošlo. "Môžeme konštatovať nespochybniteľný prínos elektronického systému a prevádzkovanie zberného dvora, resp. prechod na množstvový zber odpadov," skonštatoval Halčin, ktorý zavedenie systému v Lendaku označil za ručnú brzdu pri navyšovaní výdavkov na odpadové hospodárstvo. Zaujímavosťou podľa neho je, že aj keď im za posledných desať rokov počet obyvateľov narástol o viac ako osem percent, množstvo vyvezeného odpadu za to isté obdobie tam kleslo o takmer 19 percent.

Táto forma okrem úspory a vyššej miery triedenia prináša samosprávam podľa Martiny Gaislovej z portálu menejodpadu.sk aj prehľad o produkcii odpadu z domácností, obecných inštitúcií či podnikateľských subjektov. "Najdôležitejšie však je, ako dokáže obec alebo mesto vyzbierané dáta naozaj využiť a aké kroky majú podniknúť, aby svoje odpadové hospodárstvo optimalizovali," objasnila Gaislová. Dodáva, že zavedením efektívneho spôsobu evidencie odpadov a na základe získaných dát nastavených opatrení, môžu samosprávy dosiahnuť vyššiu mieru triedenia. "A platí, že čím vyššia miera triedenia, tým menej odpadu končí na skládke. Výsledkom sú ušetrené obecné financie a na konci dňa aj stanovenie spravodlivých poplatkov pre obyvateľov," uzatvára Gaislová.