Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Lengvarský: Na riaditeľa vo V. Hágoch vyhlásime nové výberové konanie

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ústav dočasne opäť povedie Rodák, ktorý sa plánuje prihlásiť aj do nového výberového konania.

Vyšné Hágy 21. októbra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlási nové výberové konanie na post riaditeľa Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch. Po piatkovom stretnutí so zamestnancami, ktorí v petícii žiadali odstúpenie riaditeľa Lukáša Kokoráka, to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

"Do funkcie bol dočasne vymenovaný Slavko Rodák, výberové konanie sa zrealizuje v krátkej dobe. Ministerstvo má viac ako 100 podriadených organizácií, kde prebiehajú výberové konania neustále, prihlásiť sa môže v podstate ktokoľvek. Budem si však musieť preveriť spätne podmienky výberového konania, či nedošlo v tomto prípade k nejakému pochybeniu. Pokiaľ viem, tak ten postup bol zákonný," uviedol minister na margo predošlého výberového konania, na základe ktorého vymenovali do funkcie práve Kokoráka. Do nového výberu sa bude minister snažiť zakomponovať aj požiadavky zamestnancov. Nevylúčil, že zostavia väčšiu výberovú komisiu tak, aby v nej boli aj odborníci z jednotlivých medicínskych odborov, ktoré sú vo Vyšných Hágoch zastúpené.

Ústav dočasne opäť povedie Rodák, ktorý sa plánuje prihlásiť aj do nového výberového konania. "Verím, že to bude čo najskôr. Vnímam pozitívne, že sa situáciu podarilo vyriešiť v prospech zamestnancov," uviedol Rodák.

Za odstúpenie Kokoráka sa vyslovilo viac ako 90 percent zo 430 zamestnancov ústavu, nepozdával sa im jeho spôsob komunikácie a v otvorenom liste ministrovi uviedli, že si nezískal ich dôveru a podľa nich nemá dostatočné manažérske schopnosti. "Udalosti z posledných dní prispeli k stabilizácii situácie, riaditeľ nás sklamal hneď v prvých dňoch. Dúfame, že pán Rodák našu dôveru nesklame a bude nám pomáhať v rozvoji ústavu," zhodnotil primár kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny ústavu Peter Šterbák.

Kokorák svoju rezignáciu oznámil zamestnancom prostredníctvom oficiálneho mailu vo štvrtok (20. 10.). Do funkcie ho rezort vymenoval len 7. októbra. Bol v poradí štvrtým riaditeľom, ktorý túto funkciu zastával od apríla.