Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Lesníci prikrmujú zver v Tatrách, jarabinou, senom či zemiakmi

Lesník z Ochranného obvodu Štátnych lesov TANAP-u Vyšné Hágy Martin Špiak sype kukuricu do válova pre lesnú zver v lokalite Jedliny vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Kŕmi sa dovtedy, kým zvieratá trpia nedostatkom potravy, teda kým je veľa snehu.

Vysoké Tatry 5. januára (TASR) – Lesníci v Tatrách v súčasnosti prikrmujú lesnú zver, aby ju zachovali v optimálnej početnosti. Kŕmi sa dovtedy, kým zvieratá trpia nedostatkom potravy, teda kým je veľa snehu. Podľa lesníkov je treba zdôrazniť, že ide len o prikrmovanie a zver si v prvom rade musí nájsť potravu sama. Tomu zodpovedajú aj množstvá potravy, ktoré jej v kŕmnych zariadeniach ponúkajú.

"Bez prikrmovania by lesná zver neprežila v takej početnosti, ktorá súčasne poskytuje potenciálnu potravu pre šelmy žijúce v Tatranskom národnom parku (TANAP) ako je rys či vlk. Prikrmovanie zároveň slúži na minimalizáciu škôd spôsobených zverou na mladých lesných porastoch ohryzom a lúpaním," objasnil zoológ Štátnych lesov (ŠL) TANAP Jozef Hybler.

Prikrmuje sa jelenia, srnčia a diviačia zver a vo vysokohorskom prostredí prikrmujú lesníci jarabinou aj kamzíky. Je pravdou, že nezriedka, kým zalezie do brlohu alebo keď z brlohu vylezie, si rád na krmive v kŕmnych zariadeniach pochutí aj medveď. Od júna do konca septembra uložili tatranskí lesníci do senníkov viac ako 90 ton sena, viac ako 1000 balíkov senáže a viac ako 200 kilogramov sušenej jarabiny. Okrem sena a senáže dostáva zver zemiaky, kŕmnu repu, občas jablká.

FOTOGALÉRIA: Kŕmenie lesnej zveri vo Vysokých Tatrách




"Z jadrového krmiva predkladáme pomletý ovos primiešaný vo fytodendromase, čo je špeciálna zmes pomletých vetvičiek ihličnanov doplnená o jadro a vitamíny. Vďaka tomu potom zver neobhrýza stromy v lese. Ako doplnok zveri ukladáme do kŕmnych zariadení a na vybrané miesta vo vysokohorskom prostredí kamennú soľ kvôli prísunu minerálov," priblížil pestrosť stravy pre lesnú zver Hybler.

Kŕmne zariadenia sú na území TANAP rozmiestnené tak, aby zver počas prijímania potravy nebola vystavená nevhodným poveternostným podmienkam. A zároveň, aby našla dostatok pokoja, pretože trpí stresom rovnako ako človek. "Ďalšou z podmienok je aj dostatočný počet kŕmnych zariadení, pretože silnejšie jedince nepustia k potrave slabšie a mladšie jedince, a preto nie je vhodné zver počas zimy koncentrovať na jednom mieste," dodal. Zvieratá podľa neho nepoznajú nedeľu alebo sviatky, lesníci musia prikrmovať pravidelne a dostatočne dlho. "Preto si vždy vytvárame dostatočné zásoby na zimu s tým, aby sme dokázali pomôcť zvieratám prežiť najkritickejšie obdobie, kým si samé nedokážu v dostatočnom množstve zabezpečiť prirodzenú potravu," dodáva Hybler.