Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Lesnícke dni si pripomenuli v arboréte Kysihýbel pri Banskej Štiavnici

Na archívnej snímke Lesnícke arborétum Kysihýbel v Banskej Štiavnici. Foto: TASR – Jana Vodnáková

NLC má záujem tento objekt ako dedičstvo od predošlých generácií lesníkov udržiavať v dôstojnom stave a sprístupňovať verejnosti v kontexte kultúrno-historického bohatstva Banskej Štiavnice.

Banská Štiavnica 30. augusta (TASR) – Tradičné celoslovenské podujatie Lesnícke dni si lesníci pripomenuli v pondelok v priestoroch arboréta Kysihýbel pri Banskej Štiavnici. Predstavili aj náučný chodník, čo je tiež výsledkom projektu realizovaného Národným lesníckym centrom (NLC) vo Zvolene v partnerstve s maďarskými kolegami cez program Interreg, financovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja. TASR o tom informoval Ján Lichý z NLC.

„Lesnícke arborétum je prioritne zamerané na štúdium aklimatizácie a možnosti introdukcie cudzokrajných drevín využiteľných v drevárskom priemysle, ale v neposlednom rade poskytuje neoceniteľné služby pri odbornej výchove a osvetovej činnosti i pri výbere drevín vhodných na zalesňovanie v období prebiehajúcej klimatickej zmeny či využiteľných do porastových zmesí s cieľom zvyšovania biodiverzity našich lesov,“ uviedol Lichý.

NLC má záujem tento objekt ako dedičstvo od predošlých generácií lesníkov udržiavať v dôstojnom stave a sprístupňovať verejnosti v kontexte kultúrno-historického bohatstva Banskej Štiavnice.

„Ide historicky o jedinečný objekt, ktorý rozširuje vedomosti pri spoznávaní jednotlivých druhov drevín, ale aj ako banícko-lesnícku súčasť historického vývoja regiónu Banská Štiavnica. Bezprostredným zámerom pre zriadenie arboréta bolo vytvorenie podmienok, v ktorých by lesníci mali možnosť overovať adaptabilitu, prežívanie a rast cudzokrajných drevín v našich klimatických podmienkach,“ konštatoval Lichý.

Od roku 2012 NLC dostáva na zabezpečenie funkčnosti arboréta Kysihýbel každoročný príspevok z ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

NLC za najvýznamnejší súčasný úspech lesníckeho manažmentu arboréta označilo projekt cezhraničnej spolupráce Interreg v roku 2017 v objeme 1,2 milióna eur. Išlo o medzinárodný slovensko-maďarský projekt, ktorý nadväzuje na spoločnú históriu viažucu sa k arborétu v Kysihýbli. Názov „Spoločné dedičstvo, spoločná budúcnosť - stromy bez hraníc“ vystihuje návrat k výskumnej tradícii a víziu spolupráce. Cieľom je revitalizácia arboréta na slovenskej strane a obnova botanickej záhrady v Šoproni na maďarskej strane.