Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na mieste, kde stála osada Letanovský mlyn, chcú postaviť parkovisko

Bývalá osada Letanovský mlyn. Foto: TASR

Miestna starostka Zuzana Nebusová však zdôraznila, že projekt nebude možné zrealizovať, kým sa z územia neodprace všetok odpad, ktorý tam ostal po starých osadníkoch.

Spišské Tomášovce 22. januára (TASR) – Obec Spišské Tomášovce, okres Spišská Nová Ves, plánuje na mieste starej rómskej osady v lokalite Letanovský mlyn vybudovať záchytné parkovisko pre návštevníkov Slovenského raja. Miestna starostka Zuzana Nebusová však zdôraznila, že projekt nebude možné zrealizovať, kým sa z územia neodprace všetok odpad, ktorý tam ostal po starých osadníkoch.

"V rámci územného plánu tam máme naplánovanú výstavbu záchytného parkoviska s informačným centrom, sociálnym zariadením, lavičkami, oddychovou zónou a menším občerstvením. Žiadna výstavba hotelového zariadenia sa tam neplánuje, ide nám o to, aby sa tam vybudoval taký záchytný bod pre turistov, ktorí prídu autami, ale aj pre cyklistov, keďže je tu plánovaná výstavba cyklochodníka," objasnila Nebusová s tým, že samospráva tak chce zabrániť, aby autá parkovali po celom katastrálnom území obce. Lokalita Letanovský mlyn je jednou zo vstupných brán do Slovenského raja, rozvoju územia však už dlhé roky bránila práve rómska osada.

S výstavbou záchytného parkoviska súhlasia podľa starostky aj vlastníci dotknutých pozemkov, ktorými sú humorista Oliver Andrásy a Slovenský pozemkový fond. Teraz je potrebné schváliť zámer zmeny územného plánu, odpratať nelegálnu skládku na mieste starej osady a nájsť finančné prostriedky. "Veríme, že vyjde aj nejaká vhodná výzva v rámci rozvoja cestovného ruchu, budeme sa uchádzať o prostriedky z eurofondov," doplnila Nebusová. Bývalá osada sa rozprestierala na celkovej ploche viac ako 22.000 štvorcových metrov. Obec by parkovisko s cca 50 miestami chcela vybudovať asi na polovici tohto územia. Starostka predpokladá, že náklady na výstavbu parkoviska a príslušného zázemia spolu s vybudovaním odvodňovacieho systému by sa mohli vyšplhať asi na 100.000 eur.

Ďalšie záchytné parkoviská pri vstupe do Slovenského raja sú na Čingove a v Hrabušiciach na Podlesku. "Myslím si, že každá vstupná brána by mala mať záchytné parkovisko, aby sa turisti mali kde občerstviť, oddýchnuť si aj nechať svoje auto," dodala starostka s tým, že tento rok má obec v pláne úplne zlikvidovať skládku odpadu a v ďalšom roku chce vybudovať spomínané turistické zázemie.

"Nejaký rozvoj tam treba, budeme o tom ešte debatovať. Bezpochyby je to prirodzené nástupné centrum, možno z vlaku aj najbližšie, do Slovenského raja, takže to záchytné parkovisko a informačné centrum s občerstvením tam je vhodné vybudovať," zhodnotil šéf Správy národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil. Podľa jeho slov ochranári podporujú myšlienku, aby sa cyklotrasou prepojili na severe strediská Čingov a Podlesok, prípadne až zo Spišskej Novej Vsi. Letanovský mlyn by sa následne stal spojnicou tohto cyklistického chodníka. "Som rád, že o každom takomto kroku obec Spišské Tomášovce s nami diskutuje," uzavrel Dražil.