Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Leteckú tragédiu nad Račou roky pripomínali len vyryté nápisy

Na archívnej snímke z 25. novembra 1966 Malé Karpaty neďaleko Bratislavy, miesto havárie bulharského lietadla. FOTO TASR/Alojz Prakeš

Členovia Slovenského katolíckeho akademického spolku Istropolitan (SKASI) to však zmenili.

Bratislava 7. septembra (TASR) – Nájsť miesto nehody lietadla IL-18B, ktoré letelo 24. novembra 1966 z bulharskej Sofie do Berlína a havarovalo na Sakrakopci nad bratislavskou Račou, bolo ešte pred pár rokmi ťažké. Len jednoduché drevené kríže a nápisy vyryté na stromoch či 82 vysadených briez v okolí miesta tragédie pripomínalo túto nešťastnú udalosť. Členovia Slovenského katolíckeho akademického spolku Istropolitan (SKASI) to však zmenili.

Rozhodli sa tak po tom, ako len s ťažkosťami dokázali nájsť lokalitu, kde lietadlo spoločnosti TABSO v Malých Karpatoch narazilo do zeme. Nepomohli im v tom ani ľudia v okolí, pretože verejnosť o nešťastí vedela len veľmi málo. Zhodli sa na tom, že najväčšia letecká katastrofa v Československu si zaslúži dôstojný pamätník. Začali preto zháňať informácie od spolkov venujúcich sa letectvu, z dobovej tlače či od žijúcich pamätníkov. "Oslovili sme napríklad vtedajšieho letového dispečera Karola Hatvaniho, ktorý mal v osudný deň službu a bol jeden z posledných, kto osobne komunikoval na bratislavskom letisku s hlavným pilotom havarovaného Iľjušina," povedal pre TASR Peter Marosz zo SKASI.

Zoznam obetí spolok vyskladal z viacerých zdrojov. Prvé podklady z archívov im dodala bulharská ambasáda v Bratislave, ktorá iniciovala aj zápis mien obetí na informačnú tabuľu. Menoslov obetí získali aj z Českého národného archívu, kde sa nachádzali často nekompletné či chybné dokumenty. Keďže obete pochádzali z viacerých krajín, so správnou dikciou im pomohli viacerí odborníci.

Výstavba pamätníka sa realizovala v roku 2010. Na mieste nešťastia osadil Marosz a jeho priatelia metrový betónový kríž s pamätnou tabuľou. Podľa ich slov bola posviacka pamätníka, za prítomnosti príbuzných obetí z Bulharska, veľmi silným momentom. V roku 2012 sa im podarilo umiestniť informačnú tabuľu s menami obetí, stručným opisom nešťastia a technickými charakteristikami lietadla. Za posledné mesiace osadili lavičku a zrekonštruovali pôvodný drevený kríž.

"Ďalej uvažujeme nad inštaláciou fotografií lietadla, pred nehodou a po nej, ktoré postupne zhromažďujeme. Naďalej chceme pokračovať v každoročnom slúžení svätej omše za obete tejto tragédie," dodal Marosz.

Bulharské lietadlo, let LZ 101, smerovalo zo Sofie cez Budapešť a Prahu do Berlína. Pre zlé poveternostné podmienky však muselo pristáť na letisku v Bratislave. Po zlepšení počasia v Prahe sa rozhodli piloti pokračovať v ceste. Krátko po vzlietnutí ich stroj havaroval na Sakrakopci nad Račou. Pri nehode zomrelo všetkých 82 cestujúcich vrátane posádky. Medzi mŕtvymi bola aj populárna bulharská speváčka Ekaterina Popovová či bulharský veľvyslanec v Berlíne Ivan Byčarov. Príčiny leteckej katastrofy sú dodnes nejasné. Ani v tom čase prebiehajúce vyšetrovanie nedokázalo jednoznačne určiť, prečo k nešťastiu došlo.