Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Letecké opravovne Trenčín opravujú americké vrtuľníky Mi-17

Americké vrtuľníky Mi-17 pripravené na opravu Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na revízii sa podieľa asi tretina zo všetkých zamestnancov spoločnosti, práce sa začali tento týždeň a podľa zmluvy by mali trvať 40 dní.

Trenčín 28. februára (TASR) – Letecké opravovne Trenčín (LOT) získali objednávku na opravu troch vrtuľníkov americkej armády Mi-17. Podľa ministra obrany Martina Glváča súťaž na opravu vrtuľníkov vyhrali LOT vlani v auguste.

"Tešíme sa, že LOT po dlhom čase získali zákazku aj mimo rozpočtu ministerstva obrany, čím sa ušetria finančné zdroje v našom rozpočte a udržíme zamestnanosť tak, ako sme pred mesiacom garantovali," zdôraznil minister.

Podľa riaditeľa LOT Milana Mutalu, spoločnosť získala tento týždeň posledné dokumenty z ministerstva hospodárstva a spoločne s americkými partnermi pracuje na revíziách a oprave vrtuľníkov. LOT ešte vlani vo februári podpísali rámcovú zmluvu na opravu šiestich vrtuľníkov, v apríli bol však kontrakt pre chyby medzi kontraktorom a dodávateľom zrušený. Na jeseň vyhlásil americký kontraktor novú súťaž na tri vrtuľníky, v ktorej uspeli LOT.

"Poďakovanie patrí ministerstvu obrany a ministerstvu zahraničných vecí, ktorí vyrokovali, že sme sa v súťaži dostali na rovnakú štartovaciu čiaru ako ostatní záujemcovia, ostatné už bolo len záležitosťou odbornosti a profesionality," povedal Mutala s tým, že finančný objem objednávky nešpecifikoval.
Zamestnanci Leteckých opravovní opravujú americký vrtuľník
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na revízii sa podľa neho podieľa asi tretina zo všetkých zamestnancov spoločnosti, práce sa začali tento týždeň a podľa zmluvy by mali trvať 40 dní. "Vrtuľníky nie sú v takom stave, aby sa na nich urobila iba nejaká 500-hodinová oprava, ale bude tam väčšia náročnosť, pre ktorú sa opravy môžu natiahnuť aj na niekoľko mesiacov," doplnil Mutala s tým, že časovo ju budú odsúhlasovať s predstaviteľmi americkej strany.
Zamestnanci Leteckých opravovní opravujú americký vrtuľník
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Letecké opravovne Trenčín v súčasnosti zamestnávajú 353 zamestnancov. Tí vykonávajú generálne opravy a prehliadky lietadiel typu L-410 Turbolet, L-39 Albatros, L-29 Delfín, vrtuľníkov Mi-17 či technických zariadení protivzdušnej obrany. Na starosti majú aj opravy prístrojov a agregátov, opravy rádiotechnických zariadení či modernizáciu rádionavigačných a rádiokomunikačných systémov lietadiel. Asi 80 percent prác robia pre ministerstvo obrany, zvyšok tvoria práce pre zahraničné trhy, najmä ázijský a africký. "Dlhodobo pracujeme na severe Afriky, najmä v Egypte, potom sú to ázijské krajiny ako Thajsko," povedal generálny riaditeľ LOT Milan Mutala s tým, že cieľom je dostať sa na pomer 50:50.