Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

História letných kúpalísk na západnom Slovensku

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Medzi populárne letné kúpaliská na západnom Slovensku patrí aj kúpalisko Dobrá voda v Topoľčanoch, kúpalisko Nemšová, kúpalisko Košeca.

Bratislava 1. júna (TASR) - S blížiacim sa letom prichádza všetkými očakávaná sezóna kúpalísk.

Prehľad populárnych letných kúpalísk na západnom Slovensku a ich história:

Letné kúpalisko RSMS, Senica

Letné Kúpalisko na Sadovej ulici vzniklo v roku 1927 ako prvé verejné kúpalisko v obci Senica. Dnes sa kúpalisko nachádza v peknom tichom prostredí pri parku obklopené zeleňou. Návštevníkom ponúka veľký bazén so šmykľavkou a skokanským mostíkom, deti sa môžu kúpať v malom detskom bazéniku so šmykľavkou, vedľa ktorého sa nachádza aj detský kútik s preliezačkami, kolotočom, plastovými hradmi a hračkami a tiež pieskovisko. Na opaľovanie sú vyčlenené veľké trávnaté plochy, športovci zase môžu využiť pieskové ihrisko na plážový volejbal a požičovňu športových potrieb. Občerstvenie ponúkajú viaceré bufety so širokou ponukou obľúbených kúpaliskových jedál.

Kúpalisko Zlatnícka dolina, Skalica

Iba 7 kilometrov od Skalice sa nachádza veľké prírodné kúpalisko v obľúbenej prímestskej rekreačno-turistickej oblasti Zlatnícka dolina. V letných mesiacoch sa návštevníci môžu osviežiť v troch bazénoch. Pre plavcov je určený veľký 50-metrový bazén, menší 25-metrový bazén s toboganom slúži na relax a detičky sa môžu kúpať a zahrať v detskom bazéne s malou šmykľavkou. Pre milovníkov športu je k dispozícii plážový volejbal, tenis, stolný tenis, futbal či bedminton a ruské kolky. Súčasťou areálu sú bufety a parkovisko.

Kúpalisko Malina, Malacky

Mestské letné kúpalisko Malina v Malackách na Jesenského ulici sa teší mimoriadnej obľube a návštevnosti. Počas horúcich letných dní ponúka svojim návštevníkom osvieženie v dvoch bazénoch, v 50-metrovom plaveckom a detskom bazéne v tvare elipsy. Teplota vody dosahuje príjemných 25 až 26 stupňov Celzia. Vychvaľovaná čistá voda je napúšťaná z vlastnej studne. Plavecký bazén disponuje väčším toboganom a dvoma detskými šmykľavkami. Kúpalisko má vlastné šatne s možnosťou odloženia vecí do samostatných skriniek, samozrejmosťou sú sociálne zariadenia a sprchy. Kúpalisko Malacky ponúka svojim návštevníkom tiež možnosť aktívneho oddychu. K dispozícii je volejbalové a plážové ihrisko, deväťjamkové ihrisko na minigolf a stolný tenis. Súčasťou areálu je udržiavaný trávnik, v blízkosti ktorého sa nachádzajú detské preliezačky. Občerstvenie je možné v dvoch klasických bufetoch. Ku kúpalisku patrí menšie parkovisko.

Letné kúpalisko Kamenný mlyn, Trnava

Letné kúpalisko Kamenný mlyn sa nachádza v rovnomennej tichej rekreačnej zóne na okraji Trnavy. "Kamenáč", ako ho nazývajú miestni obyvatelia, ponúka svojim návštevníkom veľkú trávnatú plochu, takže na kúpalisku nedochádza k neobľúbenej situácii "hlava na hlave". Rozsiahly plavecký bazén je obklopený krásnou prírodou. Bazén má mierny spád a je rozdelený na dve časti - detskú, kde voda dosahuje výšku 80 cm a časť pre dospelých, kde je najväčšia hĺbka vody okolo 180 cm. Návštevníci majú k dispozícii pohodlné ležadlá a slnečníky, súčasťou kúpaliska sú tiež sprchy, hygienické zariadenia a prezliekarne. V areáli kúpaliska sa nachádza aj stolný tenis a ihrisko na petangue. Občerstvenie ponúka niekoľko stánkov a bufetov.

Kúpalisko Castiglione, Trnava

Letné kúpalisko Castiglione sa nachádza na najväčšom trnavskom sídlisku Družba v susedstve športového areálu na ulici J. Slottu. Návštevníci si môžu zaplávať v 25-metrovom bazéne s čistou vodou s najväčšou hĺbkou 180 cm. Pre menších návštevníkov sú k dispozícii tri detské bazény. Teplota vyhrievanej vody dosahuje až okolo 28 stupňov Celzia. Pozdĺž bazénov je vysadená trávnatá plocha, súčasťou areálu je volejbalové ihrisko a bufet. Samozrejmosťou sú vlastné hygienické zariadenia a sprchy.

Letné kúpalisko Relax, Trnava

Trnavské kúpalisko Relax sa nachádza na Rybníkovej ulici v blízkosti areálu športového klubu Slávia. Návštevníci majú k dispozícii 50-metrový plavecký bazén s toboganom a obľúbenou skokanskou vežou. Jeho najmenšia hĺbka je 60 cm, čo využívajú najmä detičky a neplavci, naopak, najväčšia hĺbka 4,8 metra je ideálna na skákanie zo spomínanej skokanskej veže. Súčasťou areálu sú dve pieskové ihriská určené na plážový volejbal alebo iné plážové športy, asfaltové ihrisko, skate park aj minigolf. Hneď vedľa bazéna sa nachádza príjemná reštaurácia, občerstvenie je možné aj v klasickom bufete. Na kúpalisku sa nachádza aj drevené posedenie či trávnaté plochy na oddych a opaľovanie.

Kúpalisko Košeca, Košeca

Príjemné menšie letné kúpalisko sa nachádza na okraji obce Košeca, ktorá je obklopená krásnou prírodou Strážovských vrchov a pohorím Bielych Karpát. Nachádza sa tu jeden plavecký 20-metrový bazén s neustálou cirkuláciou vody. Okolo bazéna sa rozprestiera rozľahlá trávnatá plocha príjemná na opaľovanie. Občerstvenie pre návštevníkov zabezpečuje bufet s rýchlym občerstvením.

Kúpalisko Dúha, Partizánske

Letné kúpalisko Dúha s celoročnou prevádzkou sa nachádza na ulici R. Jašíka v meste Partizánske. Kúpalisko je situované v príjemnom prostredí pod lesom v blízkosti športovej haly a zimného štadióna. Prvýkrát bolo otvorené v roku 2000, v roku 2004 bolo vyhlásené za najlepšie regionálne kúpalisko Slovenskej republiky, v roku 2008 za "stavbu desaťročia" a v roku 2009 získalo 2. miesto ako najlepšie kúpalisko v medzinárodnej súťaži AXE Beach point. Dúha svojim návštevníkom ponúka až 5 bazénov, z toho jeden krytý, ktorý je v prevádzke počas celého roka. K dispozícii je 50-metrový plavecký bazén, bazén s toboganom, bazén s rôznymi vodnými atrakciami a detský bazén. Bazény sú zásobované termálnou vodou a následne dohrievané tepelným čerpadlom na optimálnu teplotu. Ideálne podmienky na oddych a relaxáciu zabezpečuje tiež parná sauna, perličková vaňa či ponúkané masérske služby. Návštevníci si na kúpalisku môžu zahrať populárny plážový volejbal, detičky sa zahrajú na detskom ihrisku. K ostatným službám Dúhy patrí aj bufet, sprchy, šatne, úschovňa cenných predmetov, požičovňa športových potrieb a parkovisko. Počas teplých letných večerov zábava na kúpalisku Dúha pokračuje vo forme vyhľadávaných diskoték.

Letné kúpalisko Myjava

Myjavské letné kúpalisko sa nachádza na Hodžovej ulici. Je súčasťou moderného športového komplexu, v ktorom sa okrem kúpaliska nachádza aj mestská športová hala, krytá plaváreň, sauna, solárium, fitnes centrum, kolkáreň, tenisové kurty či hotel s reštauráciou. Samotné kúpalisko ponúka návštevníkom dva bazény – plavecký a detský bazén s menším toboganom. K dispozícii je asfaltové ihrisko, atrakcie pre deti a priľahlé parkovisko. Samozrejmosťou sú šatne, sprchy a hygienické zariadenia. Kúpalisko moderného vzhľadu so zrekonštruovanými bazénmi je využívaným letným centrom Myjavy.

Letné kúpalisko Cífer – Pác

Letné kúpalisko v Cíferi je ideálnym miestom pre rodiny s menšími deťmi. V peknom udržiavanom areáli sú k dispozícii dva bazény s krištáľovo čistou vodou, ktorá nie je studená. Deti sa môžu vyšantiť na pieskovisku, hojdačkách, veľkej trampolíne, v stane s hračkami či na preliezačkách. Dospelí návštevníci môžu využiť tenisové alebo volejbalové kurty, basketbalové ihrisko a pingpongový stôl. Súčasťou areálu je reštaurácia aj rýchle občerstvenie. K prednostiam kúpaliska patrí rozľahlá trávnatá plocha s dostatkom miesta na opaľovanie a relaxáciu.

Letné kúpalisko Púchov

V horúcich letných mesiacoch ponúka osvieženie letné kúpalisko v Púchove. Okrem širokej verejnosti slúži plaveckému klubu, pre letné tábory a rôzne športové sústredenia. K dispozícii je 50-metrový plavecký bazén a detský bazén. Návštevníci môžu na opaľovanie využiť udržiavanú trávnatú plochu alebo solárium. Na športové aktivity je určené plážové volejbalové ihrisko, tenisové kurty alebo minigolf. Pre detičky je k dispozícii detské ihrisko so skákacím hradom a trampolínou. V areáli kúpaliska sa nachádza tiež terasa s občerstvením, šatne, sociálne zariadenia a úschovňa cenných predmetov.

Kúpalisko Hlohovec

Letné kúpalisko v Hlohovci sa nachádza v krásnom prostredí zámockej záhrady. Návštevníci si môžu zaplávať v dvoch vonkajších a jednom krytom bazéne s celoročnou prevádzkou. V krytej časti areálu sa nachádza suchá sauna a posilňovňa. Pre športuchtivých návštevníkov je v letnom období k dispozícii golfové ihrisko a tenisové kurty, pre deti hojdačky. Pridanou hodnotou kúpaliska v Hlohovci je jedinečný zámocký park ideálny na príjemné prechádzky.

Kúpalisko Nemšová

Kúpalisko Nemšová sa nachádza 11 km od Trenčína. Areál kúpaliska tvoria 2 bazény – plavecký a detský. Voda v bazénoch je pravidelne predhrievaná na 27 - 28 stupňov Celzia. Malí aj veľkí návštevníci majú k dispozícii plážový volejbal, mini futbal, šípky, stolný futbal, detské ihrisko a bufet. Počas teplých letných večerov sa v areáli kúpaliska zvyknú organizovať diskotéky spojené s nočným kúpaním.

Kúpalisko Na Sihoty, Nitra

Nitrianske letné kúpalisko sa nachádza v peknom prostredí mestského parku takmer v centre mesta s výhľadom na Nitriansky hrad. Kúpalisko svojim návštevníkom ponúka 50-metrový plavecký bazén, relaxačný bazén, dva detské bazény s atrakciami a bazén s veľkým toboganom. Voda v bazénoch je prihrievaná na príjemných 25 - 26 stupňov Celzia. Súčasťou areálu sú tri ihriská na plážový volejbal a rekreačné ihrisko na nohejbal či bedminton. Pre detičky je určená obľúbená pirátska loď, pieskovisko a preliezačky.

Kúpalisko Topoľčany

Letné kúpalisko Topoľčany je situované v okrajovej časti mesta na ulici P.O. Hviezdoslava. Návštevníkom ponúka relax v 3 bazénoch – plaveckom, relaxačnom a detskom, k dispozícii je tiež tobogan s dopadovým bazénom. V areáli kúpaliska môžu športovo založení návštevníci využiť tenisové kurty, plážové volejbalové ihriská, nohejbalové ihrisko s umelou trávou a futbalové ihrisko.

Kúpalisko Dobrá voda

Letné kúpalisko Dobrá voda je súčasťou krásneho horského rekreačného areálu v rovnomennej obci. Voda v bazéne prispôsobenom pre plavcov i neplavcov je vyhrievaná slnečnými kolektormi. Areál kúpaliska ponúka volejbalové ihrisko, tenisové kurty a rozľahlé priestranstvo na loptové hry. K dispozícii je veľké parkovisko aj bufet, samozrejmosťou sú prezliekarne a sociálne zariadenia.

Kúpalisko Modrá Perla, Veľké Úľany

V roku 1973 bolo na okraji obce Veľké Úľany vybudované rekreačné stredisko Modrá Perla. Areál strediska ponúka návštevníkom 2 bazény s vyhrievanou vodou obklopené udržiavanou trávnatou plážou. K službám kúpaliska patrí ihrisko na plážový volejbal, požičovňa športových potrieb, reštaurácia, bufet a parkovisko. V blízkosti kúpaliska sa nachádza sauna a ubytovacie zariadenie.