Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

FOTO: Letnej školy na košickom Luníku IX sa zúčastňujú desiatky detí

Na snímke deti v triede počas kreslenia. Foto: TASR - František Iván

Podľa riaditeľky je tohtoročná letná škola zameraná viac na rôzne aktivity než na učenie sa, ako to bolo v prvých rokoch pandémie nového koronavírusu.

Košice 3. augusta (TASR) - Letnej školy na košickom sídlisku Luník IX sa v utorok (2. 8.) zúčastnilo do 50 detí, prvý deň to bolo o viac než polovicu menej. "U nás je počet detí nevyspytateľný," povedala pre TASR riaditeľka Základnej školy (ZŠ) Ľ. Podjavorinskej Iveta Rošková s tým, že počas dvoch týždňov majú naplánovaných viacero aktivít.

Tohtoročnú letnú školu začali v pondelok (1. 8.) . "Čakali sme, čo sa bude diať, koľko detí príde. Už prvý deň nám prišlo zo 20, prišli tak 'náhodne'. Pani učiteľky ešte poslali oznam a nechali sme vyhlásiť v miestnom rozhlase, že sa bude konať letná škola," povedala s tým, že sa do nej zapájajú prevažne deti z prvého stupňa. Väčšinou ide o žiakov, ktorí sa tohto projektu zúčastnili i po minulé roky a ktoré pravidelne chodia do škola aj počas školského roka.

​​​​​​​

"Program pre ne pripravujú učiteľky. Do 10.00 h by mali byť vonku s deťmi v areáli školy alebo na sídlisku. Keď začína byť teplo, sú vo vnútri. Budú niečo vyrábať, kresliť, prípadne robiť doučovania," uviedla Rošková. Okrem toho majú naplánované aj rôzne pohybové a športové aktivity. Chystajú sa tiež na výlet do zoologickej záhrady v Spišskej Novej Vsi.



Podľa riaditeľky je tohtoročná letná škola zameraná viac na rôzne aktivity než na učenie sa, ako to bolo v prvých rokoch pandémie nového koronavírusu. "Keďže učiteľky 'sťahujú' do letnej školy väčšinou svojich žiakov, vedia, čo s nimi treba dobrať," dodala s tým, že majú pre ne pripravené napríklad aj aktivity na precvičovanie čítania a písania.

Letné školy sa tento rok konajú vo viac ako 200 základných, špeciálnych základných a spojených školách. Na ich organizáciu je vyčlenených 1,1 milióna eur. Hlavným cieľom je podporiť školy pri organizácii aktivít na vyrovnanie rozdielov vo vedomostiach, zručnostiach a spôsobilostiach žiakov, vrátane žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a na integráciu žiakov prichádzajúcich z Ukrajiny. Peniaze boli poskytnuté zo zdrojov UNICEF a ministerstva školstva.