Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Letnú sezónu na Oravskom hrade otvoria tradičné Thurzove slávnosti

Na archívnej snímke Oravský hrad v obci Oravský Podzámok. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Na hlavnú letnú turistickú sezónu sme pre návštevníkov pripravili niekoľko noviniek. Jednou z nich je sprístupnený priestor kazematu v tuneli hradu, povedala riaditeľka.

Oravský Podzámok 30. apríla (TASR) – Po dvojročnej pandemickej prestávke odštartujú na Oravskom hrade v sobotu hlavnú letnú turistickú sezónu tradičné Thurzove slávnosti. Informovala o tom riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková.

Kultúrny program spojený s historickým a remeselným jarmokom sa začal o 13.00 h na Hlavnom nádvorí. Gróf Abaffy privíta palatína Juraja Thurza a na jeho počesť sa predstavia šermiari, tanečníci, sokoliari i hradný šašo.

Slávnosti budú pokračovať v nedeľu (1. 5.), obcou Oravský Podzámok prejde napoludnie historický sprievod s kráľom Rudolfom II. a jeho družinou. Svätú omšu o 13.00 h v Kaplnke sv. Michala na Oravskom hrade bude celebrovať dekan Miloš Pekarčík. O 14.00 h sa začína program na Hlavnom nádvorí.

„Na hlavnú letnú turistickú sezónu sme pre návštevníkov pripravili niekoľko noviniek. Jednou z nich je sprístupnený priestor kazematu v tuneli hradu. Myslíme aj na cyklistov a pripravili sme pre nich stojany na bicykle i odkladacie, uzamykateľné úložné boxy na batožinu. V Klenotnici Oravského hradu návštevníci uvidia pôvodný historický trezor z polovice 19. storočia, v Západnej bašte dve zreštaurované historické delá z polovice 17. storočia. V Thurzovom salóne je vystavené faksimile – kópia historického denníka Juraja Thurza,“
povedala riaditeľka.