Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Letnú sezónu na Štrbskom plese dnes otvorili symbolickým kľúčom

Mostíky cez horské bystriny v Mengusovskej doline 15.júna 2012, pred zajtrajším otvorením vysokohorských chodníkov vo Vysokých Tatrách, opravovali pracovníci Štátnych lesov TANAPu. Foto: TASR/Milan Kapusta

"V dnešný deň končí uzávera horských chodníkov a do novej sezóny vstupuje i člnkovanie na Štrbskom plese.

Štrbské Pleso 15. júna (TASR) - Na Štrbskom plese dnes odštartovala letná turistická sezóna. Jeho hladinu odomkol symbolickým kľúčom starosta obce Štrba Michal Sýkora.

"V dnešný deň končí uzávera horských chodníkov a do novej sezóny vstupuje i člnkovanie na Štrbskom plese. Za štyri roky jeho novodobej histórie sa vypravilo na jazero viac ako 10.900 člnkov," informovala hovorkyňa spoločnosti Tatry mountain resorts Katarína Šarafínová.

Ako ďalej uviedla, člnkovanie po hladine plesa má už viac ako 120-ročnú históriu. Koncom 70. rokov 20. storočia však túto tatranskú atrakciu pre znečistenie jazera a nedisciplinovanosť jeho návštevníkov pozastavili.

Novodobá história člnkovania siaha niekoľko rokov dozadu. "Dnes sa začína jeho úspešná piata sezóna. Najväčší záujem o atrakciu majú domáci a následne českí návštevníci Tatier," priblížila Šarafínová s tým, že aj v tomto roku bude záujemcom o plavbu k dispozícii 11 drevených a jedna športová pramica. Turisti môžu zároveň využiť služby súkromného veslára.



Starosta obce Štrba zaprial Štrbskému plesu, aby sa mu tohtoročná sezóna vydarila ešte viac ako tá predošlá. "Dúfam, že jeho návštevnosť bude naďalej narastať," povedal pre TASR.

Ako ďalej uviedol, obec Štrba realizuje pre podporu cestovného ruchu na Štrbskom Plese každý rok potrebné opatrenia. "Verejné priestranstvá sú pravidelne upravované podobne ako aj oddychové miesta, ktoré sa snažíme zároveň postupne rozširovať," poznamenal Sýkora.

Pravidelnému čisteniu podrobujú podľa Šarafínovej slov aj plochu známeho jazera. Za posledné štyri roky sa tu nazbieralo približne 600 kilogramov odpadu rôzneho druhu. "Pozitívne je, že väčšina odpadov pochádzala z čias dávnejšej histórie člnkovania na plese. Najväčším doterajším "úlovkom" bola píla na rezanie ľadových kociek spred takmer 100 rokov," uzavrela hovorkyňa.