Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: Ropu v Korni využívali obyvatelia na kúrenie aj mazanie

Na snímke ropný prameň v Korni, okres Čadca 9. júla 2020. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Unikátny ropný prameň sa nachádza približne 150 metrov od parkoviska pri hlavnej ceste a je k nemu voľný prístup.

Korňa 19. júla (TASR) – Na kúrenie, svietenie aj mazanie využívali v minulosti obyvatelia kysuckej obce Korňa ropu prirodzene vyvierajúcu z miestneho prameňa. Podľa starostky Korne Marianny Bebčákovej vyhlásili ropný prameň v roku 1973 za chránený prírodný výtvor a od roku 1995 je prírodnou pamiatkou.

"Prvá ťažba z prameňa v blízkosti osady Muchovci sa uskutočnila už v roku 1900. Naposledy sa uskutočnil prieskumný vrt v rokoch 1997 až 1999 neďaleko od prameňa. Naplánovaný bol do hĺbky 1500 metrov, skončil sa však v hĺbke necelých 1300 metrov a ropu vtedy nenašli. Ale územie ostáva perspektívne," uviedla Bebčáková.
Na snímke ropný prameň v Korni, okres Čadca 9. júla 2020.
Foto: TASR - Erika Ďurčová

Unikátny ropný prameň sa nachádza približne 150 metrov od parkoviska pri hlavnej ceste a je k nemu voľný prístup. "Jeho okolie sme zatraktívnili a vybudovali sme oddychovú zónu. Zrekonštruovali sme aj oplotenie a plánujeme postaviť novú ropnú vežičku. Prírodné dedičstvo ropného prameňa má pomôcť oživiť aj mikroprojekt, ktorý uspel vo výzve Žilinského samosprávneho kraja. Aj v blízkosti parkoviska pri hlavnej ceste plánujeme oddychovú zónu a pribudnú aj informačné tabule," doplnila starostka.

"Palivo s vysokým obsahom olejov používali ľudia najmä počas druhej svetovej vojny na osvetľovanie príbytkov. Spaľovaním nafty však vznikal kúdoľ škodlivého dymu a zápachu. Prameň je prirodzeným povrchovým výverom ľahkej ropy, ktorá sa sústreďuje v malom jazierku," vysvetlila Bebčáková.



K ropnému prameňu má onedlho lákať návštevníkov aj nové umelecké dielo, ktoré umiestnia v jeho blízkosti. "Bude fungovať ako pútač a korešpondovať s povesťou o ropnom prameni zo 17. storočia. Tá hovorí, že v lesoch pri Turzovke vyvierala 'čierna voda', z ktorej chodili piť čerti," dodala starostka Korne.