Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Požiar na Záhorí je plne pod kontrolou

Na snímke hasenie borovicového lesa pri obci Závod. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Horel niekoľko kilometrov dlhý úsek pozdĺž železničnej trate Veľké Leváre, Závod až ku Kútom.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Požiar, ktorý vznikol dnes popoludní na Záhorí je plne pod kontrolou. Horel niekoľko kilometrov dlhý úsek pozdĺž železničnej trate Veľké Leváre, Závod až ku Kútom. K obciam sa oheň nedostal, životy občanov ani ich majetok neohrozil.

Ako pre TASR uviedol zástupca starostu v Kútoch Peter Procházka, "malo by to byť všetko už uhasené."

Prezident HaZZ Alexander Nejedlý vyslovil predpoklad, že požiar mohol vzniknúť zadrením brzdového systému na vagóne niektorého z prechádzajúcich vlakov.

Vlaková doprava je pri V. Levároch zastavená

Vlaková doprava je na trati Veľké Leváre - Sekule - Kúty zastavená od 14.05 h pre požiar porastov. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jana Morháčová. Dodala, že medzinárodné vlaky sa tomuto úseku vyhýbajú a obchádzka im spôsobuje približne 20-minútové meškanie. Národné vlaky nahradili autobusmi.

Podľa hovorkyne Hasičského a záchranného zboru Silvie Jančovičovej bol požiar spozorovaný krátko pred 15.00 h v blízkosti farmy v obci Veľké Leváre. "Požiar prírodného porastu sa rozšíril od železničnej trate do borovicového porastu. Na mieste sa nachádza 40 profesionálnych hasičov z Bratislavy, Malaciek, zo Senice, z Trnavy, Pezinka, Senca a z Piešťan," povedala.

O 16.00 h na mieste vytvorili riadiaci štáb, aj za účasti zástupcov vojenských lesov, ktorý koordinuje logisticko-taktické práce. Podľa Jančovičovej zasahujúci hasiči si vyžiadali vrtuľník, ktorý zmonitoruje okolie a bude zabezpečovať dodávku hasiacej látky na požiarovisko. Žiadali aj ťažkú techniku na prieseky v poraste. Profesionálnym hasičom pomáhajú dobrovoľní hasiči zo Sekúl, z Kútov, Moravského sv. Jána a Borského sv. Jura, informovala Jančovičová.


.