Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Leviciach pribudla busta venovaná cestovateľovi Kittenbergerovi

Ilustračné foto. Foto: TASR – Henrich Mišovič

Kálmán Kittenberger sa narodil v Leviciach 10. októbra 1881. V Afrike strávil 16 rokov.

Levice 11. októbra (TASR) – Pri príležitosti 140. výročia narodenia levického rodáka Kálmána Kittenbergera pribudla v Leviciach nová busta. Umiestnená je na ulici pomenovanej podľa tohto cestovateľa, zoológa, spisovateľa a poľovníka. Jej osadenie je výsledkom spolupráce samosprávy a občianskeho združenia Levický okrášľovací spolok, informoval primátor Ján Krtík.

Bustu venoval Levickému okrášľovaciemu spolku v máji 2018 maďarský sochár Tibor Túri Török. Poslanci mestského zastupiteľstva schválili v rozpočte čiastku potrebnú na stavebné a montážne práce súvisiace s osadením diela.

Kálmán Kittenberger sa narodil v Leviciach 10. októbra 1881. V Afrike strávil 16 rokov. Počas tohto obdobia poslal do zbierok Národného múzea v Budapešti viac ako 60.000 exemplárov africkej fauny, objavil a zdokumentoval zhruba 300 nových druhov živočíchov.

Do rodných Levíc sa pravidelne vracal. Niekoľko artefaktov daroval aj Tekovskému múzeu. Ako rarita je v depozitári múzea uložený aj náhrdelník s mušľami, ktorý dostal od jedného z afrických kmeňov. Kittenberger zomrel v Nagymarosi 4. januára 1958.