Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Regióny

Nemocnica levice má prístroj na optimalizáciu spontánneho dýchania

Ilustračné foto. Foto: TASR – Maroš Černý

Metóda ventilačnej podpory sa používa u pacientov s hypoxickým respiračným zlyhávaním, ktoré sa veľmi často vyskytuje pri ochoreniach, ako sú pľúcna fibróza či pneumónia.

Levice 4. júna (TASR) – Nemocnica Levice má nový prístroj, ktorý slúži na optimalizáciu spontánneho dýchania. Využívajú ho na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny.

"Je to rýchlo nastaviteľný a jednoducho použiteľný systém, ktorý umožňuje podávať ohriaty a ideálne zvlhčený plyn cez dvojitú nazálnu kanylu a zaisťuje, že dýchacie plyny dodávané pacientovi majú teplotu tela, takmer stopercentnú relatívnu vlhkosť a sú zaručene bez baktérií. V porovnaní s klasickou oxygénoterapiou, ktorá je najčastejšie používaná na korekciu hypoxémie, teda zníženú koncentráciu kyslíka v krvi, tento prístroj prináša nový prístup k riešeniu hlavne hypoxického respiračného zlyhávania," informoval primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Igor Slabak.

Metóda ventilačnej podpory sa používa u pacientov s hypoxickým respiračným zlyhávaním, ktoré sa veľmi často vyskytuje pri ochoreniach, ako sú pľúcna fibróza, pneumónia, pľúcny edém, klinické stavy po kardiochirurgických výkonoch spojených s respiračnou insuficienciou, postextubačné respiračné zlyhávanie, alebo pacientov s morbídnou obezitou.