Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Levičania môžu predkladať projekty v rámci participatívneho rozpočtu

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

Maximálna výška podpory pre jeden projekt je 3000 eur a zahrňuje náklady na vlastnú realizáciu.

Levice 20. decembra (TASR) - Obyvatelia Levíc môžu do 26. januára budúceho roka predkladať projekty v rámci participatívneho rozpočtu mesta na rok 2024. Výzvu na predkladanie projektov vyhlásil primátor Ján Krtík.

Maximálna výška podpory pre jeden projekt je 3000 eur a zahrňuje náklady na vlastnú realizáciu. V prípade, že predkladateľ zabezpečí ďalšiu finančnú podporu z iných zdrojov, môžu celkové náklady projektu presiahnuť stanovenú výšku, informovala radnica.

Zámerom predloženého projektu má byť konkrétne opatrenie, ktoré bude slúžiť obyvateľom mesta Levice a prispeje ku skvalitneniu a zlepšeniu života v meste alebo jeho časti. Projekt môže byť zameraný na úpravy verejného priestoru, voľnočasové aktivity zamerané na kultúrne a pohybové aktivity, záujmové a tvorivé aktivity.

Projekt musí mať verejnoprospešný charakter a jeho výsledok bude prístupný obyvateľom mesta. Realizovateľný musí byť v rámci jedného kalendárneho roka na území mesta a nemôže byť finančne podporený mestom iným mechanizmom. Jednotlivé projekty môže predkladať fyzická osoba alebo skupina fyzických osôb starších ako 18 rokov, občianske združenie alebo nezisková organizácia. Predkladateľ môže predložiť len jeden projekt.

Cieľom mesta je prostredníctvom participatívneho rozpočtu zvýšiť záujem obyvateľov o veci verejné a podpora aktívneho občianskeho prístupu a účasti na verejných rozhodnutiach samosprávy vytvoriť priestor pre aktivity a záujmy obyvateľov zamerané na zlepšenie života v meste.