Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Levice zrekonštruovali jazierko v Shoellerovom parku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Park bol pôvodne záhradou pri honosnom kaštieli rodiny grófa Schoellera z konca 19. storočia. Projektoval ho švédsky záhradný architekt Carl Gustaf Swensson.

Levice 3. júla (TASR) - Mesto Levice ukončilo finálnu etapu rekonštrukcie jazierka v Shoellerovom parku. Rekonštrukcia starého jazierka s vodometom sa začala v minulom roku. Jazierko bolo zaizolované hydroizolačným náterom, vybudoval sa odtokový systém, spustila sa fontána - vodomet, informoval primátor Levíc Ján Krtík.

V tomto roku práce pokračovali rekonštrukciou biojazierka, ktorého úlohou je filtrovať a čistiť vodu z hlavnej časti jazierka. Na to bolo potrebné zabezpečiť potrebnú technológiu, napúšťacie a vypúšťacie armatúry, sací a výtlačný systém, filtračné, drenážne a vzduchové čerpadlá. Na záver bolo vymodelované dno a svahy regeneračnej zóny biojazierka a vysadené vodné rastliny.

Park bol pôvodne záhradou pri honosnom kaštieli rodiny grófa Schoellera z konca 19. storočia. Projektoval ho švédsky záhradný architekt Carl Gustaf Swensson. Jazierko s vodometom bolo súčasťou parku od jeho založenia koncom 19. storočia až do 90. rokov 20. storočia. V 90. rokoch v parku zostala len prázdna jama, čím sa vytratil aj pôvodný charakter tohto parkového objektu.

Hodnotu parku zvyšujú staré výsadby vzácnych stromov, kríkov, rozárium či drevený altánok pôvodne slúžiaci ako voliéra pre exotické vtáctvo. Rodinný kaštieľ sa nezachoval, padol za obeť bombovému útoku počas druhej svetovej vojny.