Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Levická nemocnica spúšťa novú službu pre pacientov

Ilustračná fotka. Foto: TASR

Ak je potrebný chirurgický zákrok, každú druhú stredu a piatok sa realizujú malé operačné zákroky.

Levice 30. januára (TASR) - Levická nemocnica spúšťa od začiatku februára novú službu pre pacientov. V chirurgickej konzultačnej ambulancii Nemocnice Agel Levice budú môcť absolvovať konzultáciu a následne prípadné odstránenie znamienka či iného kožného a podkožného útvaru, informovala lekárka Júlia Kuzárová. Konzultácie môže absolvovať pacient každý utorok dopoludnia, následne sa podľa konkrétneho stavu rozhodne o ďalšom postupe. Na vyšetrenie alebo konzultáciu momentálne nie je potrebné sa objednávať.

Ak je potrebný chirurgický zákrok, každú druhú stredu a piatok sa realizujú malé operačné zákroky, povedala Kuzárová. Podľa histologického rozboru sa určí, či je potrebná následná zdravotná starostlivosť. Po operačnom výkone môže pacient ešte v daný deň nemocnicu opustiť.

Melanóm je typ rakoviny, ktorý sa veľmi rýchlo šíri – metastázuje, preto je jedinou šancou na úspešnú liečbu včasná diagnostika. V priebehu 30 rokov stúpol počet prípadov rakoviny kože štyrikrát a stal sa z nej najčastejší druh nádorového ochorenia, lieči sa naň každý štvrtý pacient s diagnózou rakoviny.

V Európskej únii kožný malígny melanóm predstavuje 1 až 1,8 percenta zo všetkých nádorov u mužov a žien. Na Slovensku je to podľa NCZI a údajov z roku 2020 u mužov 2,6 percenta zo všetkých diagnostikovaných zhubných nádorov, u žien 2,4 percenta.