Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Levoča ponúka verejnosti nulovú suvenírovú bankovku

Archívna fotografia z predaja nulovej bankovky v Bratislave. Foto: TASR – Dano Veselský

Cieľom konceptu Euro Souvenir Slovensko je podporiť a propagovať turizmus v Európe či upozorňovať na najzaujímavejšie kultúrne pamiatky, turistické lokality, podujatia či osobnosti.

Levoča 16. septembra (TASR) - Aj historické mesto Levoča má svoju nulovú bankovku. Verejne ju prezentovalo v pondelok, zberateľom bude k dispozícii v náklade 10.000 kusov. „Tejto informácii sa istotne potešia nielen všetci numizmatici, ale i turisti a návštevníci mesta,“ uviedol Kamil Tomčofčík z tamojšieho Mestského úradu.

Levoča sa tak pridáva k mestám, ako Bratislava, Košice či Poprad, ktoré už 0-eurové bankovky ponúkli. Na tej levočskej je vyobrazená budova historickej radnice a vedenie mesta ju dalo vyhotoviť pri príležitosti 770. výročia prvej písomnej zmienky. Predáva sa v informačnej kancelárii na Námestí Majstra Pavla.

„Aj levočskú nulovú bankovku vyrobili zo 100-percentného bavlneného papiera, ktorý sa používa pri výrobe skutočných eurobankoviek. Nesie niektoré ochranné prvky, napríklad hologram, mikrotlač či UV ochranné prvky. Vďaka číslovaniu ako pri pravých bankovkách je každý vydaný kus unikát,“ upozornil Tomčofčík s tým, že suvenírové bankovky sa vyrábajú v limitovaných nákladoch.

Cieľom konceptu Euro Souvenir Slovensko je podporiť a propagovať turizmus v Európe či upozorňovať na najzaujímavejšie kultúrne pamiatky, turistické lokality, podujatia či osobnosti. Na Spiši si tak mohli zberatelia zakúpiť suvenírové bankovky napríklad s vyobrazením Kežmarského, Spišského, či Ľubovnianskeho hradu.