Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Levočské múzeum ponúka interaktívnu výstavu pre nevidiacich

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Palkovič

Jeden z exponátov, ktorý je možné si na výstave i vyskúšať, je päťdielna biela palica.

Levoča 16. októbra (TASR) - Ako sa nevidiaci učia čítať, ako sa pohybujú a orientujú v neznámom priestore, či slepecká skladacia päťdielna biela palica z konca 20. storočia sa dá dozvedieť a vidieť na aktuálnej interaktívnej výstave v Múzeu špeciálneho školstva v Levoči. Biele palice sa podľa účelu delia na orientačné, signalizačné a oporné, priblížila o časti expozície vedúca múzea Štefánia Petreková.

"Exponát (päťdielna biela palica, pozn. TASR) pochádza z konca 20. storočia, vo vrchnej a spodnej časti je zvýraznený reflexným pásikom," predstavila jeden z exponátov, ktorý je možné si na výstave i vyskúšať. Podľa jej slov je zaujímavý aj pôvod bielej palice. Za jej vynálezkyňu sa považuje Francúzka Guillyd´Herbemont, ktorá sprevádzala nevidiacich parížskymi križovatkami, pričom sa inšpirovala bielou palicou používanou policajtmi na riadenie dopravy. Jej výzva na vybavenie nevidiacich bielymi palicami sa stretla s pochopením úradov, parížski nevidiaci používajú túto pomôcku od roku 1931.

Počas tohtoročnej štvrtkovej (14. 10.) dopravno-preventívnej akcie Deň bielej palice v uliciach 33 slovenských miest na signál nevidiaceho figuranta o záujme prejsť cez priechod pre chodcov reagovalo 4170 vodičov, 1018 nevidiaceho ignorovalo.