Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Levočskí darcovia vlani poskytli viac ako 562 litrov krvi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Záujemcovia sa môžu vopred objednať telefonicky, darcovia krvi, ktorí absolvovali očkovanie proti ochoreniu COVID-19, môžu prísť najskôr 14 dní po podaní vakcíny.

Levoča 31. januára (TASR) – Levočskej nemocnici vlani darcovia poskytli viac ako 560 litrov krvi. Podľa primára tamojšieho hematologicko-transfúziologického oddelenia Rastislava Osifa sa počet darcov a množstvo darovanej krvi minulý rok výrazne zmenili.

„Druhý rok pandémie sa pripísal na úbytku množstva darovanej krvi o viac ako 100 litrov. Napriek tomu nemocnica od 1125 darcov získala 562,5 litra krvi. Najmenej darcov je s krvnou skupinou AB,“ konkretizoval Osif.

V tejto súvislosti vyjadril vďaku najmä pravidelným, ale aj novým darcom. Podotkol, že pod znížený príjem sa podpísala predovšetkým pandémia nového koronavírusu. Najviac darcov krvi oddelenie eviduje v prípade krvnej skupiny 0. „Každý darca, bez ohľadu na krvnú skupinu, je u nás vítaný. Niekedy sa pasujeme s nedostatkom konkrétnej skupiny a v prípade potreby našich ochotných darcov kontaktujeme. V súčasnosti máme menší dostatok krvnej skupiny A a B, a preto radi všetkých darcov na našom oddelení privítame vo vybranom čase,“ dodáva primár.

Odbery realizujú na transfúziologickom oddelení v utorok a štvrtok od 7. hodiny. Záujemcovia sa môžu vopred objednať telefonicky, darcovia krvi, ktorí absolvovali očkovanie proti ochoreniu COVID-19, môžu prísť najskôr 14 dní po podaní vakcíny. „Štrnásťdňová lehota platí taktiež pre darcov, ktorí užívali antibiotiká. Tých, ktorí prekovali ochorenie COVID-19, radi privítame po mesiaci od prekonania ochorenia,“ uzatvára Osif.