Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

O lieku Tramal s účinkami drogy sa vie, závislých vraj nie je viac

O lieku s účinkami ako po požití drog vedia aj terénni sociálny pracovníci v Detve.

Detva/Zvolen 7. februára (TASR) - O tom, že liek Tramal je rozšírený medzi drogovo závislou komunitou v Detve, Hriňovej ale aj vo Zvolene vedia aj sociálni terénny pracovníci, ako aj odborníci, poskytujúci závislým a ich rodinným príslušníkom rady či terapiu. Nemyslia si však, že by počet závislých od tohto lieku v poslednom období nejako výrazne stúpol.

Podľa Silvie Tichej z Centra pedagigicko-psychologického poradenstva a prevencie vo Zvolene, za uplynulý rok sa nestretla u detí a tínedžerov s prípadom užívania, alebo závislosti od tohto lieku. "O lieku, ako aj o tom, že privádza stavy, podobné tým po požití heroínu, ale vieme. Asi predvlani sme tu mali prípad slečny, ktorá si po užití Tramalu dokonca privolala epilepsiu. Liek si brala od rodičov, ktorí ho mali na predpis," povedala TASR.

O lieku s účinkami ako po požití drog vedia aj terénni sociálny pracovníci v Detve. "Vieme to najmä od ľudí, ktorí si cez mesto odpykávajú tresty formou povinnej práce," povedala TASR sociálna pracovníčka Mestského úradu v Detve Eva Huboňová. "Veľmi nás mrzí, že do toho spadli aj celé rodiny s deťmi, či matky s maloletými deťmi. Títo ľudia nielen liek užívajú, ale s ním aj obchodujú," dodala. Mesto podľa nej ale robí všetko preto, aby tento jav obmedzilo. Spolupracuje nielen s mestskou, ale aj štátnou políciou. "Pomoc sme napríklad chceli poskytnúť aj lekárovi, na ktorého vyvíjali nátlak, aby liek predpísal, ten ale pomoc odmietol," pripomenula.

Podľa primátora Jána Šufliarskho prípadov, keď mestská polícia našla v teréne nadrogovaných mladých ľudí bolo v poslednom období niekoľko. Výraznejšie to však nepresahovalo hlásenia z uplynulých rokov. Či to však bolo po požití liekom Tramal nevedel povedať. "Takéto prípady sme vždy hlásili štátnej polícii," povedal.

Ako pre TASR uviedla banskobystrická policajná hovorkyňa Petra Vašková, polícia sa ale už od roku 2011 takýmito prípadmi zaoberá. Od vtedy boli za 13 trestných činov šírenia toxikománie vznesené obvinenie štyrom osobám. "Polícia od roku 2013 vyšetruje ďalší takýto prípad, kde stále prebiehajú procesné úkony a aj v tomto prípade máme vytypovaný okruh podozrivých. Na prípade sa aktuálne stále pracuje," konštatovala.

Na problém rozšírenia lieku najmä medzi rómskou komunitou v Detve, poukázala tento týždeň vo svojej reportáži televízia Markíza, pri čom uviedla, že závislým vydávajú tento liek tamojší lekári často pod nátlakom. Prípad na základe reportáže začala riešiť polícia.