Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Okresný súd odsúdil starostu Liešťan za obchodovanie s pozemkami

Starosta podľa obžaloby predal ešte v rokoch 2009 a 2010 dva obecné pozemky, pozmenil a doplnil uznesenia týkajúce sa ich predaja a to bez vedomia zastupiteľstva.

Prievidza 10. apríla (TASR) - Samosudca Okresného súdu (OS) v Prievidzi Pavol Bielik odsúdil dnes na hlavnom pojednávaní dlhoročného starostu Liešťan Vladimíra Š. na trest odňatia slobody na dva roky podmienečne a zákazu činnosti vykonávať funkciu starostu na dva roky. Starosta podľa obžaloby predal ešte v rokoch 2009 a 2010 dva obecné pozemky bez vedomia obecného zastupiteľstva, pozmenil a doplnil uznesenia týkajúce sa ich predaja, a to tiež bez vedomia zastupiteľstva.

Ako dnes na prievidzskom súde uviedol Bielik, Vladimír Š. bol odsúdený z prečinu zneužitia právomoci verejného činiteľa a pokračovacieho prečinu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky. "Vladimírovi Š. bol uložený trest odňatia slobody na dva roky podmienečne, so skúšobnou dobou na dva roky a zákaz činnosti vykonávať funkciu starostu na dva roky," doplnil Bielik. Podľa sudcu bolo dokázané, že skutky obžalovaný spáchal, čo potvrdzujú aj svedecké výpovede, čiastočne priznávajúca výpoveď starostu a listinné dôkazy.

Starosta sa na dnešnom súdnom pojednávaní nezúčastnil. Ako uviedol pre médiá jeho obhajca Pavel Zajac, zo strany jeho klienta nedošlo k žiadnemu obohateniu, k žiadnej sprenevere. "Žiaľ, forma, ktorú on zvolil, bola nezákonná a takýmto spôsobom aj rozhodol súd," vysvetlil s tým, že o prípadnom podaní opravného prostriedku proti rozsudku sa musí dohodnúť s klientom.

Bývalý poslanec obecného zastupiteľstva v Liešťanoch Jozef Javorček dnes na súde uviedol, že starosta falšoval uznesenia obecného zastupiteľstva. "Zastupiteľstvo sa skončilo, zapísalo sa, nič sa neprerokovalo, ale komu chcel, tomu pozemky predal. Ďalej sme ho upozorňovali, aby zvolal obecnú schôdzu, ale schôdzu nezvolal," povedal Javorček. Podľa neho to bola starostova nevedomosť, nevedel, čo svojím konaním spôsobí. Javorček si myslí, že starosta bude mať napriek uloženému trestu ešte viac "vytriasačiek", lebo popredal viac parciel, ktoré neboli odsúhlasené zastupiteľstvom.

Starosta Liešťan po tom, ako sa dozvedel o vynesení rozsudku uviedol, že sa k rozhodnutiu súdu vyjadrovať nebude. "Škoda hovoriť, je to malichernosť. Niekto sa chce dostať na moje miesto, už dva razy kandidoval a nevie ako. Čítal som aj články. Ja som obci neublížil, ja som nezobral ani cent. Ja som len pomohol obci v tomto prípade. Ale nebudem sa k tomu vyjadrovať," uzavrel.