Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Dušičkové slávnosti v Liptovskom Jáne ponesú typickú liptovskú podobu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Už po šiesty raz sem zavítajú Jánske dušičky a 30.-31. októbra sľubujú dni plné zážitkov.


Liptovský Ján 19. októbra (TASR) - Jánska dolina bude na konci mesiaca plná strašidiel, svietiacich tekvíc a dušičkovej atmosféry. Už po šiesty raz sem zavítajú Jánske dušičky a 30.-31. októbra sľubujú dni plné zážitkov.

Podľa člena predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGIÓN LIPTOV Romana Vajsa chcú týmto podujatím prilákať do miestnych hotelov rodiny s deťmi. "Aj napriek tomu, že Jánske dušičky majú veľa spoločného so západným Halloweenom, dali sme im typickú liptovskú podobu. V našich končinách bol tento tradičný jesenný sviatok dlho vnímaný veľmi pochmúrne, preto sme sa ho rozhodli trochu priblížiť najmä najmenším," vysvetlil Vajs.

Účastníci podujatia zažijú pri horiacej vatre pravú dušičkovú atmosféru, ktorú doplní vystúpenie hudobnej skupiny Ploštín Punk. Zároveň organizátori vyhodnotia najaktívnejšie rodiny. "Začínali sme pri lyžiarskom stredisku s vatrou a čertom. Postupne sa však akcia rozrástla a našla si každoročných priaznivcov. Deti s rodičmi sa môžu dosýta vyblázniť, v stane sa tvorivo a kreatívne realizovať, zajazdiť si na poníkovi Tomášovi, s rodičmi vyrezávať tekvičky či zapojiť sa do súťaže o najlepšiu masku,“ vymenúva rad atrakcií organizátorka akcie Katarína Schrőtterová.

Jánske dušičky sa začnú schádzať v piatok 30. októbra od 15.00 h v penzióne Horec. Sobota bude už tradične venovaná populárnym dušičkovým vstupom do Stanišovskej jaskyne s nezabudnuteľnými zážitkami v útrobách zeme. „Pod zemou môžu nájsť obrovského pavúka a strigy, ale tiež klasický jaskyniarsky rebrík. Strašidelne pôsobia aj niekoľko tisíc rokov staré kosti jaskynných medveďov, netopierov a iných obyvateľov tejto čiernej diery. Stanišovská jaskyňa však určite zaujme aj dospelých, pretože na tomto mieste sa písala história,“ upozorňuje skúsený speleológ Pavel Procházka.